Mainos

Cameron lupaa yksityiskohtia Britannian EU-tavoitteista

Britannian pääministeri David Cameron aikoo tarjota yksityiskohtaisen esityksen tavoittelemistaan EU-uudistuksista marraskuun alussa.

Cameron sanoi EU-huippukokoukseen tullessaan, että neuvotteluja vauhditetaan loppuvuoden aikana.

EU-johtajien on tarkoitus neuvotella tarkemmin Cameronin aikeista joulukuussa. Cameron on saanut muista jäsenmaista kritiikkiä siitä, että hän ei ole tarjonnut riittävän yksityiskohtaista listaa tavoitteistaan.

Britanniassa vierailevan valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Cameron on pelannut korttinsa viisaasti. 

– Luulen, että jos Britannia olisi ensin pannut esityksen kirjallisena pöytään, se olisi niin sanotusti raadeltu palasiksi, Stubb sanoo STT:lle puhelimitse.

Stubbin mielestä Cameron on tuonut tavoitteensa riittävän selvästi esille. Ne jakautuvat neljään kategoriaan. Ensimmäinen liittyy talousuudistuksiin eli kilpailukyvyn ja vapaakaupan lisäämiseen sekä sääntelyn purkamiseen.

Lisäksi Cameron haluaa määrittää selvemmin euromaiden ja euron ulkopuolisten maiden suhteen. Kolmanneksi Britannian tulee voida jättäytyä syvenevän EU-yhteistyön ulkopuolelle. Neljäs ja ehkä vaikein osio liittyy EU-kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen.

Britannia haluaa rajoittaa muista EU-maista tulevaa maahanmuuttoa, ja yksi keino on puuttua tulijoiden sosiaalietuuksiin. Muissa EU-maissa on arvioitu, että aikeet ovat unionin perussopimusten vastaisia.

– Tässä varmasti joudutaan vielä seuraavien kuukausien aikana käymään sekä poliittista että juridista jumppaa, Stubb sanoo.

Britannian EU-uudistusaikeet liittyvät maan EU-jäsenyyttä koskevaan kansanäänestykseen, jonka Cameron on luvannut järjestää viimeistään vuoden 2017 lopulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.