Mainos

EU haluaa brittien sitoutuvan brexit-laskuun – summa voi kohota jopa 100 miljardiin

EU haluaa Britannialta selvän lupauksen sitoutumisesta erolaskuun ensi viikolla käytävällä toisella neuvottelukierroksella.

EU-maita edustava Michel Barnier sanoo olevansa valmis keskustelemaan Britannian taloudellisten velvoitteiden laskentatavasta vasta sitten, kun maa on selvästi kertonut sitoutuvansa vastuisiinsa.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson lupasi tiistaina maan parlamentissa, että Britannia ei aio maksaa ylisuurta loppulaskua. Johnson kuvasi kuulemiaan summia kohtuuttomiksi. EU-virkamieslähteiden arviot laskun suuruudesta ovat vaihdelleet 60 miljardista 100 miljardiin.

Barnierin mukaan EU odottaa muutoinkin Britannialta selvennystä siitä, mitä maa brexit-neuvotteluilta haluaa.

– EU:n kannat ovat selvät. Meidän pitää saada tietää Britannian kannat (keskeisiin) kysymyksiin, jotta voimme edetä, Barnier sanoi viitaten kolmeen isoon kokonaisuuteen, joista neuvotellaan lähikuukausina.

Tärkeimpiä ensin neuvoteltavia kysymyksiä, ovat kansalaisten oikeudet, taloudelliset vastuut ja rajakysymykset erityisesti Irlannin osalta.

– Tavoitteena ensi viikolla on varmistaa, että lähdemme kaikki samalta pohjalta ja jaamme samat päämäärät, Barnier sanoi.

Britannia on jättämässä EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, mikä on edelleen neuvotteluiden lähtökohta huolimatta maan hämmennyksestä parlamenttivaalien jälkeen.

Barnier vahvisti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa myös, että hän tapaa torstaina oppositiojohtaja Jeremy Corbynin, tämän pyynnöstä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.