Calaisin pakolaisleirillä väkivaltainen mellakka – useita puukotettu, yhtä ammuttu

Väkivaltaisuuksia Calaisin pakolaisleirillä – kymmeniä loukkaantunut 1:17

Ranskan Calaisin turvapaikanhakijoiden leirillä syttyi valtava ja väkivaltainen mellakka viime torstaina.

Mellakan jälkeen tilanne on rauhoittunut, mutta viime päivinä muutamat epätoivoiset siirtolaiset ovat pyrkineet pienillä veneillä myrskyävän Englannin kanaalin yli. Calaisin leirille jääneet sukulaiset ovat soittaneet vaaralliseen ylitykseen lähteneille apua viranomaisilta.

Calaisin leiriä on jo osin tyhjennetty muualle Ranskaan ja toivo Englantiin pääsystä on katoamassa siirtolaisten silmissä. Tämän jälkeen on puhjennut levottomuuksia, koska turvapaikanhakijat uskovat paremman elämän löytyvän kanaalin toiselta rannalta.

Sadat poliisit rauhoittivat tilannetta

Torstaina puhjenneet levottomuudet levisivät laajalle leirissä ja rähinään otti osaa noin 200 sudanilaista ja afganistanilaista turvapaikanhakijaa. Paikalle kutsuttiin vajaat 250 poliisia, jotta mellakka saataisiin hallintaan.

Silminnäkijöiden mukaan mellakoitsijat olivat varustautuneet kivin, viidakkoveitsin ja erinäisin lyömiseen soveltuvin asein. Useita ihmisiä puukotettiin mellakoiden aikana ja yhtä turvapaikanhakijaa ammuttiin.

Uhreja on kaiken kaikkiaan lähes 60. Loukkaantuneiden joukossa on turvapaikanhakijoita, poliiseja sekä avustustyöntekijöitä.

13 ihmistä toimitettiin sairaalaan. Yhden avustustyöntekijän tilan kerrotaan olevan vakava. Valtaosa loukkaantuneista on turvapaikanhakijoita. 

Näin mellakka eteni

Viranomaisten mukaan rähinä alkoi ruokailun aikaan kello 16:30 ja päättyi 18:30 aikoihin.

Turvapaikanhakijat sytyttivät telttojaan tuleen. Myös Lääkärit ilman rajoja- järjestön piste sytytettiin tuleen.

Paloja saapui sammuttamaan noin 70 palomiestä. Palot saatiin sammutetuiksi perjantai-aamun aikana.

Mellakoiden tarkkaa syttymissyytä ei tiedetä.

Jotkut turvapaikanhakijoista yrittivät kaaoksen turvin piiloutua Britanniaan meneviin lauttoihin.

Lue myös:

    Uusimmat