Mainos

Bussikuski pimahti Helsingin lumikaaoksessa: Poikkesi reitiltä, ei päästänyt matkustajia ulos, huusi ja kiroili – "Sörnäisten kohta oli vähän pommi"

1:48

Huono sää koetteli viime torstaina hermoja Helsingin iltapäiväruuhkassa. Paikallisbussilla matkustanut nainen kertoo MTV Uutisille kuljettajasta, joka menetti lumikaaoksessa pahasti malttinsa.

Lumipyry aiheutti useita peltikolareita ympäri pääkaupunkiseutua, ja Helsingin keskustan sohjossa erityisesti raskas liikenne oli vaikeuksissa.

MTV Uutisten haastatteleman matkustajan bussi lähti iltapäivällä aikataulunsa mukaisesti Rautatientorilta, määränpäänä lähiö Koillis-Helsingissä. Matkaan kuluu tavallisesti runsaat 40 minuuttia, mutta torstain erikoiset sattumukset venyttivät matka-ajan yli kaksinkertaiseksi.

– Kalliossa kuljettaja otti vielä matkustajia kyytiin ja totesi näille, ettei bussi mahdollisesti pääse määränpäähänsä, nimettömänä pysyttelevä naismatkustaja kertoo MTV Uutisille.

– Yllättäen kuski kääntyi pois reitiltä ja ilmoitti, ettei aio ajaa suunniteltua reittiä. Ihmiset painoivat stop-nappia, mutta hän ei suostunut laskemaan ketään ulos bussista. Tilanteesta kyselleelle matkustajalle kuljettaja sähähti, ettei aio jäädä liikennehelvettiin liukastelemaan.

– Sörnäisten rantatietä ylittäessään kuljettaja lähti riskillä autojen sekaan, vaikka näkyvyys oli huono lumipyryn seassa. Bussi oli poikittain tiellä, ja kuljettaja yritti käskeä matkustajia ulos bussista katsomaan, pystyykö kohdassa kääntymään, matkustaja jatkaa.

Reitilleen bussi palasi Hämeentiellä Arabianrannan kohdalla, jättäen välistä siis Sörnäisen, Vallilan ja Hermannin.

– Kuljettajan ulosanti oli kovaäänistä sättimistä ja kiroilua. Reittiä aivan asiallisesti kyselleelle aasialaisen näköiselle miehelle hän vastasi kutsumalla tätä vinosilmäksi. Välissä kuski puhui puhelimessa ilmeisesti lapsensa kanssa ja sanoi, että illan harjoitukset jäävät väliin, matkustaja kertoo.

Bussit jumissa, pysäkit putsaamatta

Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Mika Seppäsen mukaan kyseistä bussinkuljettajaa on kuultu asiassa ja hän myönsi poikenneensa linjan oikealta reitiltä. Asiattomasta kielenkäytöstään kuljettaja ei puhunut.

– Kuljettaja oli yrittänyt soittaa useita kertoja meidän ajojärjestelyyn, jotta hän voisi ilmoittaa reittimuutoksesta, mutta numero oli jatkuvasti varattu. Sitten hän päätti itse lähteä ajamaan toista kautta, koska Hämeentietä ei päässyt etenemään. Hämeentiellä oli jo busseja jumissa, tie oli luminen ja liukas eikä pysäkkejä ollut putsattu, Seppänen kertoo.

Seppäsen mukaan Helsingin katujen kunnossapito oli erittäin huonoa viime torstaina, ja kuljettaja teki oikein muuttaessaan bussin reittiä. Siinä kuljettaja teki kuitenkin virheen, että hän ei päästänyt ihmisiä pois bussista Sörnäisissä.

– Se oli hyvä ratkaisu, että hän lähti poikkeusreitille. Hän on kokenut pitkäaikainen kuljettaja, joka tiesi, että tätä toista reittiä pääsee kulkemaan. Olisi tietenkin ollut hyvä, että työnjohdossa olisi tiedetty muuttuneesta reitistä, mutta sille ei voi mitään, jos numero on koko ajan varattu.

– Sörnäisten kohta oli vähän pommi. Kuljettaja myönsi itsekin, että hän teki virheen, kun ei päästänyt ihmisiä pois Sörnäisissä. Hän on pahoillaan niiden ihmisten puolesta, jotka eivät päässeet autosta pois, Seppänen kertoo.

Ei kuuluttanut reittimuutoksesta

Toimitusjohtajan mukaan kuljettajan olisi pitänyt kuuluttaa reittimuutoksesta kaikille bussimatkustajille. Kuljettaja kertoi siitä ilmeisesti vain kovaäänisesti eivätkä kaikki matkustajat bussin takaosassa kuulleet asiasta.

Kuljettaja ei kertonut puhutuksessa siitä, että hän olisi puhunut muilla tavoin asiattomasti matkustajille.

– Hän ei myöntänyt asiatonta kielenkäyttöä, mutta ilmeisesti hän on tokaissut vaihtavansa reittiä. Asian esittämistavassa ja toiminnassa Sörnäisissä on opittavaa seuraavaan kertaan. Muuten hän on asiansa osaava kuljettaja, Seppänen sanoo.

Toimitusjohtajalta riittää ymmärrystä myös kuljettajaa kohtaan.

– Kun päivän tekee töitä niissä olosuhteissa ja ajaa kuin perunapellossa, niin voihan se olla, että pinnakin vähän kiristyy.

Helsingin Bussiliikenne Oy:n mukaan heille on tullut kuljettajan käytöksestä yksi valitus.

Juttua muutettu 6.2.18 klo 20.29: Bussi oli matkalla lähiöön koillis-, ei itä-Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.