Bussikuski kuvasi ja halvensi matkustajia, latasi videot nettiin – käräjäoikeus siunasi potkut

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan toistuva sopimaton ja rasistinen käytös oli hyväksyttävä syy bussikuskin irtisanomiselle. Linja-autoyhtiö irtisanoi bussikuskin tämän käytöksen takia syksyllä 2017.

Oikeuden mukaan bussikuski oli muun muassa kuvannut matkustajia ja ladannut kuvaamiaan videoita nettiin. Kuljettajan mukaan hän kuvasi tilanteissa, joissa matkustaja oli tullut kyytiin ilman lippua tai lippu oli väärennetty.

Videot mies väitti välittäneensä vain muutamalle kaverilleen. Hän kiisti, että olisi ladannut ne itse yleisesti saataville.

Oikeus ei uskonut miestä. Oikeuden mukaan mies oli aloittanut kuvaamisen jo ennen kun ihmiset astuivat kyytiin. Lisäksi mies oli kuvannut vain nuoria ihmisiä, joilla oli tietty etninen tausta. Mies oli myös kertonut heille näkemyksiään islaminuskosta.

–  Videotallenteiden kohdistuminen tiettyyn etniseen taustaan ja miehen käyttämät ilmaisut osoittavat asenteellisuutta linja-autoon pyrkiviä henkilöitä kohtaan. Miehen käytös on ollut henkilöitä halventavaa ja syrjivää, oikeus toteaa.

Oikeuden mukaan puuttuva matkalippu ei oikeuta bussikuskia toimimaan niin kuin mies tilanteissa toimi. Oikeus lisäksi katsoi näytetyksi, että mies itse julkaisi videot netissä. Videoilla näkyi selvästi ihmisten kasvot, ja oikeus piti miehen toimintaa kuvaamisen kohteita nöyryyttävänä.

Jätti yhdeksänvuotiaan lapsen kyydistä

Kuljettaja jätti marraskuussa 2016 pois bussin kyydistä yhdeksänvuotiaan lapsen, jolla ei ollut oikeanlaista matkalippua. Lapsella ei ollut matkapuhelinta mukana. Varmistaakseen, ettei lapsi jää yksin, mies oli soittanut hätäkeskukseen.

Tapauksessa on uutisoitu muun muassa Helsingin Sanomissa. Lapsen äiti kertoi lehdelle tyttärensä ostaneen vahingossa vääränlaisen matkalipun.

Pysäkille jättämisen jälkeen tyttö oli äidin mukaan odottanut pysäkillä tunnin verran, kunnes oli alkanut viittilöidä ohiajaville autoille. Viides tai kuudes auto oli pysähtynyt ja kuljettaja oli vienyt lapsen kotiin, äiti kertoi. Tapaus sattui äidin mukaan iltakuuden aikaan.

Oikeuden mukaan kuljettaja toimi vastoin ohjeistusta, jonka mukaan yksin matkustavia lapsia ei saisi poistaa kyydistä missään tilanteessa.

Työnantajan mukaan mies oli lisäksi käyttäytynyt epäsopivasti työtovereitaan kohtaan ja saanut asiakaspalautetta vaarallisesta ajotavasta. Oikeuden mukaan näistä ei kuitenkaan löytynyt näyttöä yhteen työntekijään kohdistunutta käytöstä lukuun ottamatta.

Kuskille lasku yhtiön oikeudenkäyntikuluista

Tänään antamallaan päätöksellä käräjäoikeus hylkäsi miehen kanteen, jolla hän vaati vuoden palkkaa korvauksena perusteettomasta työsuhteen päättämisestä. Oikeus katsoi, että mies saatiin irtisanoa.

–  Työsuhteen irtisanominen ei ole edellyttänyt varoituksen antamista, sillä miehen toiminta on ollut niin vakavaa, ettei työnantajalta ole voitu kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.

Mies määrättiin maksamaan bussiyhtiön oikeudenkäyntikulut, yhteensä reilut 7  600 euroa.

Päivitys klo 12.27: Juttua täydennetty.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja