Mainos

Bussi täynnä turvapaikanhakijoita – Nyt puhuu kuski: "Ongelmia vain huoltoasemalla"

Väsynyt, mutta tyytyväinen mies vastaa puhelimeen kesken bussin siivouksen Torniossa. Auto tuli vasta tyhjänä Espoosta, jonne viime yönä kuljetettiin bussilastillinen turvapaikanhakijoita, ja parin tunnin päästä pitäisi taas olla matkalla.

Minne, sitä ei tiedä kuski vielä silloinkaan, kun bussi starttaa Torniosta.

– Kaikenlaisilla matkoilla ollaan oltu mukana ja kaikenlaisiin paikkoihin ajettu, mutta tällaista haastetta meillä ei ole ennen ollut, Jussilan Liikenteen Markku Jussila sanoo.

– Toivottua työtä tämä on tänne Tornioon tuonut, yleensä tähän aikaan ruskaretkimatkat ovat takana ja bussit ovat vähällä käytöllä. Nyt työtä riittää.

Hiljentymistä ei näy. Jussilan mukaan se, että Tornioon saapuu joka päivä kymmeniä, ellei jopa satoja turvapaikanhakijoita, pitää kuljettajat kiireisinä. Jussilan Liikenne on kuljettanut heitä eri puolille Suomea maanantaista alkaen. 

Sen jälkeen, kun turvapaikanhakijat ovat rekisteröityneet Torniossa, he nousevat bussin kyytiin paperi kädessään. Se oikeuttaa matkaan jonnekin Suomen vastaanottokeskuksista.

Ongelma on, että käytännössä kaikki paikat ovat täynnä.

"Tavallisia, siistejä ihmisiä"

Linja-auton kyytiin nousee Torniossa monenlaisia, monentaustaisia ihmisiä - suurin osa on hiljaisia, väsyneitä nuoria miehiä, mutta myös perheitä, lapsia ja iäkkäitä ihmisiä.

– Minusta tuntuu, että monet rentoutuvat bussissa. Ehkä matkanteko linja-autossa tuntuu turvalliselta ja jopa luksukselta, kun takana on kulkemista kumiveneillä, kävellen, rekka-autojen kyydissä. Suomessa ei tarvitse pelätä, sen helpotuksen huomaa monesta asiakkaastamme.

– Mitään ongelmia meillä ei ole matkoilla ollut. Siistiä, kohteliasta väkeä. Siivoamista matkan jälkeen riittää, mutta ei enempää kuin suomalaisturistien jälkeen. Ja toivotaan, että näin asia on jatkossakin.

Osa nuorista miehistä pitää tunnelmaa yllä soittamalla musiikkia matkapuhelimistaan ja herkuttelemalla.

– Sipsin muruja tässä imuroin, nauraa Jussila.

– Tavallisia nuoria miehiä monin tavoin.

Kaksi kuljettajaa - päämäärä tuntematon

Jussilan mukaan yhteisen kielitaidon puute ei ole ollut bussissa ongelma. Elekielellä kommunikointi on vielä toistaiseksi riittänyt selvittämään monet kysymykset.

Jonkinlaisia ongelmia on aiheutunut esimerkiksi huoltoasemilla, joille bussien on taukojen vuoksi pysähdyttävä. 

– Eräällä huoltoasemalla turvapaikanhakijat ryntäsivät seisovan pöydän ääreen ja maistelivat ruokia suoraan linjastolta. He oikeasti luulivat, että näin voi toimia. Tomerat myyjättäret saivat kuitenkin tilanteen kuriin ja nyt moni huoltoasema osaa valmistautua turvapaikanhakijoiden tuloon.

Jussilan Liikenteen bussissa kulkee turvapaikanhakijoiden lisäksi kaksi kuljettajaa. Näin täytyy olla lakienkin mukaan, kun päivästä voi tulla pitkä.

– Nyt ei ole kyllä kotona voinut sanoa, että tulen tunnin päästä tai edes huomenna. Lähdemme ajamaan ilman tietoa kohteesta. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa ennen tiettyä pistettä, minne ajamme. Vielä ei ole tullut hutiajoja tai ylimääräisiä kilometrejä, vaan aina olemme päässeet suoraan perille. 

Nyt vastaanottokeskukset alkavat olla täynnä ympäri Suomea. Jussila arvelee, että jossain vaiheessa tulee myös ajoja ulkomaille.

– Kyllä kuljettajat vielä jaksavat, tämä tekee todella hyvää monen tilipussille. Mutta se, että tilanteelle ei näy varsinaisesti helpotusta eikä loppua, aiheuttaa sen, että jossain vaiheessa meidän firman täytyy pitää vähän taukoa. Unta ja lepoa tarvitsee jokainen.

Jussila kehuu vuolaasti Torniossa toimivia viranomaisia ja järjestöjä.

– Kyllä melkein kaikista näkee, että kovilla ollaan. Varusmiehet ovat väsyneitä, kun tekevät ympäri vuorokauden töitä. Meillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista valittamista, yhteistyö toimii ja kaikesta huolimatta Suomen puolella asiat ovat hienosti hallinnassa, hän sanoo.

Korjaus klo 11.44: Otsikkoa muutettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.