Bushin hallintoa ravistelee uusi skandaali

Skandaalin taustalla on kahdeksan Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjän erottaminen. Demokraatit arvioivat, että erottamiset johtuivat poliittisista syistä.

Yhdysvaltain demokraatit yrittävät syrjäyttää George Bushin oikeusministerin Alberto Gonzalesin. Hän on joutunut yhä ahtaammalle jupakassa, joka johtuu kahdeksan liittovaltion syyttäjän potkuista viime vuonna.

-Tunnustan, että virheitä on tehty, Gonzales sanoi tällä viikolla tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Hän kieltäytyi kuitenkin jättämästä tehtäväänsä.

-En aio luovuttaa. Olen oppinut virheistäni, koska hyväksyn vastuuni ja olen sitoutunut työhöni.

Gonzalesin avustaja Kyle Sampson sai puolestaan lähteä maanantaina. Sampson ilmoitti olevansa syyllinen siihen, ettei oikeusministeriössä tiedetty kaikesta keskustelusta, jota oli käyty Bushin edustajien kanssa syyttäjien erottamisesta.

-Sampsonin ero ei vähennä oikeusministeriin kohdistuvaa painetta. Se vain lisää sitä, huomautti demokraattisenaattori Charles Schumer.

Vähän aikaa sitten paljastetut sähköpostit osoittavat, että oikeusministeriö ja Valkoinen talo tekivät läheisempää yhteistyötä kuin ne ovat aiemmin myöntäneet.

Syyttäjiä painostettiin vaalivilppiepäilyissä

Valkoisen talon mukaan syyttäjiä vaihdettiin näiden tekemien virheiden takia. Presidentillä on oikeus nimittää ja erottaa liittovaltion vajaat sata syyttäjää millä perusteella hyvänsä.

Demokraattinen puolue arvioi, että syyttäjät erotettiin poliittisista syistä. Jotkut paikkansa menettäneistä syyttäjistä ovat kertoneet, että republikaanit olivat painostaneet heitä toimimaan tietyllä tavalla.

Taustalla vaikuttaa kiista väärinkäytösepäilyistä vuoden 2004 vaaleissa. Joidenkin osavaltioiden republikaanijohtajat ovat tiettävästi moittineet erotettuja syyttäjiä hitaudesta vilppiepäilyjen käsittelyssä. Republikaanit uskovat, että demokraatit saivat tukea laittomasti rekisteröityneiltä äänestäjiltä.

Bushin hallinto on kokenut viime päivinä useita takaiskuja. Varapresidentti Dick Cheneyn entinen luottoavustaja todettiin viime viikolla syylliseksi muun muassa valehteluun, mistä hän saattaa saada 25 vuoden vankeustuomion.

Armeijaministeri Francis Harvey erosi kuun alussa, kun haavoittuneiden sotilaiden hoidossa havaittiin puutteita Walter Reed -sotilassairaalassa lähellä Washingtonia. Maailman parhaaksi kehutun sotilassairaalan olot todettiin epähygieenisiksi.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat