"Bull" Mentulalta udellaan tiuhaan yhtä kysymystä – täräyttää suoraan: "Yhtä normi asia kuin paskalla käynti"

Jari ”Bull” Mentula kohtasi vuonna 2019 pysäyttävän diagnoosin – ”Yhdestä kolmeen vuotta” 1:15
Video: Jari "Bull" Mentula kohtasi vuonna 2019 pysäyttävän diagnoosin – ”Yhdestä kolmeen vuotta.”

Kuntosalitreenaaminen tulee olemaan suuri osa Jari "Bull" Mentulan elämää niin kauan kuin mies vain suinkin pystyy rautaa liikuttamaan, mutta kehonrakennuslegendan filosofiassa on tapahtunut kuitenkin muutoksia.

Puhelimesta kuuluu, että elämä hymyilee kuntosali- ja valmennusbisnestä pyörittävälle Mentulalle. Askareista 47-vuotiaalla perheenisällä ei ole pulaa.

– Kaikki on hyvin. Töitä on paljon. Koko ajan keksitään uusia juttuja. Pojat kasvavat kotona kovaa, Mentula sanoo ja viittaa Maru-vaimonsa kanssa saamiinsa vuonna 2017 syntyneeseen Romeoon sekä 2019 syntyneeseen Robiniin.

Ja kyllä Mentulalle edelleen treenaaminen maittaa. Hän kertoo harjoittelevansa neljä–viisi kertaa viikossa.

– Suurin muutos on se, että treeni kuuluu päivään mutta nyt kaikki ei pyöri treenin ympärillä. Päivää ei rakenneta treenin ympärille niin kuin tehtiin parikymmentä vuotta, vaan treeni sovelletaan päivään, "Bull" valottaa päälaelleen kääntynyttä filosofiaa.

Mutta silti, kun lajille vuosikymmenien saatossa valtavasti uhranneesta Mentulasta on kyse, treenaamista ei missään nimessä poiskaan jätetä.

– Minulta on kysytty monesti, milloin sinä rupeat vähentämään ja milloin sinä lopetat. Se (treenaaminen) on minulle kuitenkin luontainen juttu. En minä halua lopettaa paskalla käyntiäkään. Se olisi aika synkkä tapahtuma. Minulle kuntosaliharjoittelu on yhtä normi asia kuin paskalla käynti, Mentula täräyttää.

Sama asia toisin sanoin:

– Se on aika varmaa, että viiva on suoraa sitten, kun se loppuu.

"Parasta tällä hetkellä"

Erikoishaastattelussa Jari "Bull" Mentula 14:34
Jari "Bull" Mentula Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. Hän käy aluksi kriittisesti läpi vanhaa kilpailukuvaansa.

Mentula pohtii, että siinä kyllä tapahtuu varmasti vielä muutoksia, "millä asteella treenaamista tehdään ja millaiseksi se muuttuu ja muovautuu vuosien aikana". Kovimmat ajat ovat kuitenkin jo takana.

Mentula sanoo olevansa kaukana uransa huippuaikojen voimatasoista.

– Ei niitä ole yritettykään saada sinne eikä yritetäkään saada.

Painoa miehellä on tätä nykyä reilut 120 kiloa.

– Väitän, että olen vielä keskivertoa ikäistäni heteromiestä – eikä tarvitse olla heterokaan – lihaksikkaampi.

Suurimmassa terveyskurimuksessaan sydämen vajaatoiminnasta kärsinyt Mentula kuihtui, hänen omalla mittapuullaan, kuin varjoksi entisestään. Muutama vuosi takaperin hän ei halunnutkaan käydä vaa'alla – peilikuva riitti.

– Fyysinen muutos siitä, missä olin alimmillaan, kun treenitauko oli loppumetreillä, on ollut merkittävä. Varmaan vähän päälle sadassa kilossa käytiin alimmillaan.

Tavalliselle miehelle sekin on jo paljon, mutta Bull Mentulalle silloinen koko oli vähän.

– 90-luvun puolivälistä lähdettiin hommaa tekemään tosissaan, ja silloin alettiin painaa jo paljon enemmän. Se muovasi omankuvankin, kun yli 20 vuotta tottui olemaan tietynlainen.

– Muistan, kun minulle sanottiin, että kyllä sinä vieläkin skrode kundi olet. Minulle ei ole kuitenkaan merkitystä, miltä minä näytän muille, vaan mitä minä koen itse.

Mentula on ollut jälleen kauas erottuva lihaskimppu ja lisäksi nykytreenaaminen tuntuu "melko stressittömältä".

– Olen aina tehnyt treenaamista itselleni, mutta nautin suunnattomasti siitä, että nyt teen sitä vielä puhtaammin itselleni. Se on parasta tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat