Mainos

"Bulgarialainen sateenvarjomurha" teki risiinistä tunnetun myrkyn

Presidentti Barack Obamalle sekä amerikkalaissenaattorille lähetetyistä kirjeistä löytynyt risiini on erittäin voimakas kasviperäinen myrkky, joka tappaa ihmisen pienenäkin annoksena.

Risiini sai myrkkykäytössä laajempaa huomiota ensimmäisen kerran, kun Bulgarian tiedustelupalvelu murhasi sillä bulgarialaisen kirjailijan ja toisinajattelijan Georgi Markovin Lontoossa 1978.

Välineenä käytettiin sateenvarjoksi naamioitua ilma-asetta, jolla ammuttiin bussipysäkillä seisseen Markovin jalkaan risiinillä täytetty pieni metallikuula. Hän kuoli myrkytykseen kolme päivää myöhemmin.

Itä-Afrikasta peräisin olevan risiinikasvin siemenistä saatava risiini on valkuaisaine ja 6000 kertaa myrkyllisempää kuin syanidi. Risiini on vaarallista hengitettynä, suun kautta otettuna ja varsinkin suoneen ruiskutettuna.

Risiini on usein liitetty terroristijärjestö al-Qaidaan, mutta ainetta ei pidetä erityisen hyvin soveltuvana joukkotuhoaseisiin. Yhtenä mahdollisena motiivina risiinin käytölle on pidetty pelon ja paniikin lietsomista. Sitä on löydetty silloin tällöin Yhdysvalloissa poliitikoille lähetetyistä jauhekirjeistä.

Samoista risiinikasvin pavuista puristetaan myös ulostuslääkkeenä ja voiteluaineena käytettävä risiiniöljy. Pavutkin ovat myrkyllisiä, mutta myrkky häviää kuumentamalla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.