Mainos

Budjettiriihi alkaa: Hallitukselta toivotaan verohelpotuksia ja perhevapaiden uudistamista – Sipilä: "Lupauksissa pysytään"

1:57

Vaikka Suomen talous kasvaa reippaasti, ei suuria veronkevennyksiä ole odotettavissa tänään alkavasta budjettiriihestä.

Kilpailukykysopimus nakertaa suomalaisten ostovoimaa ensi vuonnakin, ja tämän kompensoimiseksi työmarkkinajärjestöt odottavat hallitukselta jonkinlaisia veronkevennyksiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halunnut riihen alla juuri arvioida tulevia veroratkaisuja tai niiden suuruutta.

– Veropäätöksiä on valmisteltu huolellisesti ja hallitusohjelman lupauksissa pysytään, se on selvä, Sipilä sanoi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa, ettei kenenkään palkkaverotus nouse tämän hallituskauden aikana.

Perhevapaauudistus saattaa edetä

Hallituksen odotetaan budjettiriihessä päättävän myös perhevapaauudistuksen aloittamisesta. Päätös on tehtävä nyt, mikäli uudistus halutaan liikkeelle ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Uudistusta ovat vaatineet muun muassa työmarkkinajärjestöt, sillä nykyjärjestelmän katsotaan heikentävän naisten asemaa työmarkkinoilla.

Muutosten tarve tunnustetaan laajalti myös hallituspuolueissa, mutta keinot jakavat mielipiteitä. Viimeksi keväällä perussuomalaiset torppasi uudistuksen aloittamisen silloisen puheenjohtajan Timo Soinin johdolla.

Nyt perussuomalaiset on vaihtunut hallituksessa siniseksi eduskuntaryhmäksi, ja ryhmä on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan asiasta. Kotihoidontuen keston tai määrän leikkauksia sinisten on kuitenkin vaikea hyväksyä.

Poliisille lisärahaa?

Turun puukkoisku on herättänyt vaatimuksia viranomaisten resurssien lisäämisestä, jotta esimerkiksi saatuja vihjeitä pystyttäisiin tarkistamaan tehokkaammin.

Pääministeri Sipilä muistuttaa, että määrärahoja kasvatettiin juuri viime keväänä.

– Sisäiseen turvallisuuteen osoitettiin kehysriihessä merkittävä lisäpanostus, se oli yksi painopistealueistamme. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä on käynyt läpi tilannetta, että onko vielä jokin osa, joka tarvitsee lisää resursseja, Sipilä sanoi.

Budjettiriihi pidetään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa keskiviikkona ja torstaina. Päätöksistä kerrotaan torstaina.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja