Budjettikäsittely alkoi – hallitusta syytettiin hyvätuloisten suosimisesta: "Pienituloisin kolmannes saa vähemmän tuloja ensi vuonna"

Hallitusta syytetään hyvätuloisten suosimisesta 1:55

Sipilän hallituksen viimeisen valtion budjettiesityksen käsittely on alkanut eduskunnassa. Hallitus korosti työllisyyden parantumista ja tuloverotuksen keventämistä. 

– Veropolitiikan suurin hyötyjä on ollut pieni- ja keskituloinen palkansaaja, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

– Tuloerot eivät ole kasvaneet kun huomioidaan ihmisten työllistyminen. Pystyimme tässä budjetissa tekemään ratkaisuja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden nimissä. Veronkevennysten painopiste on pieni- ja keskituloisissa sekä eläkeläisissä, sanoi puolestaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Oppositiosta arvosteltiin hallitusta hyvätuloisten suosimisesta.

– Hallitus on tehnyt myös muita verotuksellisia päätöksiä kuin nämä ansiotulojen verokevennykset, jotka ovat hyödyttäneet erityisesti suurituloisia suomalaisia kaikista eniten, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Heinäluoma hiillosti Orpoa

SDP:n Eero Heinäluoma grillasi valtiovarainministeri Orpoa hallituksen kaikkien toimien tulovaikutuksista. Heinäluoma viittasi valtiovaraiministeriön arvioon, jonka mukaan kolmasosalla suomalaisista käytettävissä olevat tulot pienenevät ensi vuonna.

– Onko se suurituloisin kolmannes? Ei todellakaan, vaan se on se pienituloisin kolmannes, joka ensi vuonna saa vähemmän tuloja kuin tänä vuonna, jyrisi Heinäluoma.

Orpo pääsi heti vastaamaan Heinäluomalle.

– Olisi tärkeää, kun te julistitte miten huono tämä ratkaisu on, niin kertoisitte sen mittakaavan ja euromäärän, vastasi Orpo.

Heinäluoma jatkoi.

– Joo, alle 0,5 prosenttia tuloja käytettävissä vähemmän, mutta ne jotka on pienituloisia, niin ne on aika tärkeitä rahoja, sanoi Heinäluoma.

Valtion ensi vuoden budjetin käsittelyä jatketaan eduskunnassa koko syksy.

Lue myös:

    Uusimmat