Budjettiesitys julki: Näin työttömyysturvasta, kehitysavusta ja maahanmuutosta säästetään – alkoholiverotus kiristyy

Perussuomalaiset ei lämpene työministerin ehdottamalle huippuosaajien erillisluvalle jäädä maahan – katso miksi 2:13
Katso myös: Perussuomalaiset ei lämpene työministerin ehdottamalle huippuosaajien erillisluvalle jäädä maahan.

Valtiovarainministeriö on tänään julkistanut kokonaisuudessaan ehdotuksensa valtion vuoden 2024 talousarvioksi. Budjettiehdotuksen loppusumma on 87,2 miljardia euroa. Se on 10,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Valtion siis odotetaan ottavan uutta velkaa ensi vuonna reilulla 10 miljardilla eurolla. Budjettiehdotuksen mukaan hallituksen säästöpäätökset ovat pienentämässä valtion ensi vuoden menoja 0,7 miljardilla eurolla.

Valtiovarainministeriön mukaan työn verotusta ollaan keventämässä pieni- ja keskituloisia painottaen. Tämä tarkoittaa, että valtion verotulot tuloveroista vähenisivät noin 100 miljoonalla eurolla. Työtulovähennyksen kasvattaminen ja lapsikorotus puolestaan keventävät valtion kassaa noin puolella miljardilla eurolla.

Leikkaukset asumistukeen säästäisivät ministeriön laskelmien mukaan valtion kassaan 15 miljoonaa aiempaa enemmän. Työttömyysturvan leikkaukset taas vähentäisivät valtion menoja 300 miljoonalla eurolla.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on työllisyyden kannustimien ja kotitalouksien ostovoiman parantaminen.

Oluen verotus kevenee, väkevien nousee

Polttoaineverotusta ollaan keventämässä, mutta tämän ei pitäisi näkyä bensapumpuilla aiempaa halvempina hintoina. Kevennys on nimittäin suunniteltu niin, että sillä kompensoidaan jakeluvelvoitteen noususta seuraavaa hinnannousua. Valtion budjettiin kompensaatio tietää 156 miljoonan euron lisämenoa.

Lisätuloja valtio olisi saamassa muun muassa viinien ja väkevien alkoholijuomien verotuksen kiristämisestä noin 40 miljoonalla eurolla. Nikotiinipussit säädetään veronalaisiksi tuotteiksi, minkä arvioidaan tuottavan 50 miljoonaa. 

Samaan aikaan oluen veroa kevennettäisiin, mikä vähentää verotuottoa 25 miljoonalla eurolla.

Lisäresursseja turvallisuuteen ja peruskouluun

Valtiovarainministeriön mukaan perusopetuksessa aloitetaan lisäpanostukset, jotka nousevat lopulta 200 miljoonaan euroon. Lapsilisiin on luvassa korotuksia, jotka näkyvät valtion menoissa noin 70 miljoonan euron lisäpottina vuodesta 2025 lähtien.

Hallituksen tavoitteena on lisätä poliisien määrää 8 000:een vaalikauden loppuun mennessä. Tämä on noin 500 poliisia enemmän kuin nykytilanteessa. Tavoitteen saavuttamiseksi poliisitoimen resursseja kasvatetaan portaittain 70 miljoonalla eurolla.

Puolustusvoimat saa 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Ukraina-tukeen osoitetaan 58 miljoonaa euroa vuosittain.

Varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahoja ollaan laskemassa asteittain. Hallitusohjelman mukainen säästö tulee vuonna 2027 nousemaan 280 miljoonaan euroon, mikä on vajaa kolmasosa koko määrärahasta.

Maahanmuutostakin ollaan säästämässä. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon esitetään 50 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Näin määrärahan kokonaissummaksi tulee noin 320 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi ei ole lopullinen valtion budjetti. Seuraavaksi VM käy neuvotteluja kahdenvälisesti muiden ministeriöiden kanssa. 19. ja 20. syyskuuta järjestetään hallituksen budjettiriihi.

Lue myös:

    Uusimmat