Brittitiedustelu: Ukrainan puolustus onnistunut aiheuttamaan Venäjän joukoille merkittäviä menetyksiä Mariupolissa

Ukrainan viikkoja kestänyt Mariupolin satamakaupungin puolustus on aiheuttanut merkittäviä joukko- ja varustetappioita Venäjälle, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä Ukraina-katsauksessaan.

Huolimatta Ukrainan sinnikkäästä puolustuksesta Venäjän on pelätty saavan kaupungin haltuunsa lähiaikoina. Viikkokausia piiritettynä ollut kaupunki vaikutti kuitenkin keskiviikkona edelleen pitävän pintansa venäläisten hyökkäyksiä vastaan.

Brittitiedustelu arvioi myös Venäjän seuraavia liikkeitä. Tiedustelun mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistainen puhe antaa viitteitä siitä, että Venäjä on nyt kiinnostunut erityisesti Itä-Ukrainan Donbassin alueesta. Myös umpimähkäisten iskujen kaupunkien asuinalueille odotetaan jatkuvan.

– Urbaanit keskukset ovat joutuneet Venäjän tekemien toistuvien, umpimähkäisten iskujen kohteeksi koko sodan ajan. Kramatorskin ja Kostjantynivkan kaupungit ovat todennäköisesti Venäjän seuraavia kohteita samankaltaisille väkivaltaisuuksille, tiedustelu kirjoitti.

Katso videolta apulaissotilasprofessorin arvio siitä, onko Venäjä käyttänyt kemiallisia aseita Mariupolissa.

Onko Mariupolissa käytetty kemiallisia aseita? 7:29
Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen arvioi Viiden jälkeen -ohjelmassa Mariupolin tilannetta.

Viime perjantaina Venäjän tekemässä iskussa Kramatorskin rautatieasemalle kuoli yli 50 ihmistä. Kramatorsk on kuulunut tärkeimpiin raideliikenteen solmukohtiin, joiden kautta siviilejä on yritetty saada pois Itä-Ukrainasta.

Ukraina yrittää jälleen siviilien evakuointia

Ukraina on kehottanut kansalaisiaan poistumaan nopeasti maan itäosasta, jonne Venäjän hyökkäyksen on odotettu seuraavaksi keskittyvän.

Ukraina kertoi tänään avaavansa uudelleen humanitaarisia käytäviä siviilien evakuointiin maan itä- ja eteläosista.

Maa yritti evakuointeja myös eilen, mutta Ukrainan mukaan ne eivät onnistuneet Venäjän tulitusten vuoksi.

– Luhanskin alueen humanitaariset käytävät ovat tänään toiminnassa sillä ehdolla, että miehittäjä keskeyttää tulituksensa, sanoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Siviilien evakuointia Ukrainassa ovat toistuvasti häirinneet taistelut, jotka ovat estäneet siviilien turvallisen poistumisen.

Lue myös:

    Uusimmat