"Brittitiedustelu epäonnistui iskujen estämisessä"

Britanniassa moititaan turvallisuuspalvelun toimintaa. Virallisen raportin mukaan Lontoon pommi-iskut olisi voitu estää Heinäkuun 7. päivänä tehdyissä iskuissa sai surmansa 56 ihmistä.

Britannian turvallisuuspalvelu oli huonosti varustautunut estämään viime vuoden Lontoon pommi-iskut. Virallisen raportin mukaan kaksi itsemurhaiskujen tekijöistä oli jo ehtinyt herättää tiedusteluviranomaisten epäilykset, mutta asialle ei tehty mitään.

Raportissa sanotaan myös, että kahdella neljästä terrori-iskujen tekijästä "todennäköisesti oli joitain yhteyksiä al-Qaida-terroriverkoston jäseniin". Kaksikon, Mohammad Sidique Khanin ja Shehzad Tanweerin, tiedettiin matkustaneen Pakistaniin marraskuussa 2004 ja helmikuussa 2005.

-Vielä ei ole selvinnyt, keitä he tapasivat Pakistanissa, mutta on vahvistettu, että heillä todennäköisesti oli joitain yhteyksiä al-Qaidan jäseniin.

Raportin mukaan kaksikko todennäköisesti sai Pakistanissa "operatiivista koulutusta". Asialle ei kuitenkaan tehty mitään, koska "muut, tärkeämpänä pidetyt asiat ohittivat sen", sanotaan raportissa.

-Kaikesta huolimatta, kun otetaan huomioon muut samaan aikaan käynnissä olleet tutkimukset ja turvallisuuspalvelun käytössä olleet resurssit, päätös siitä, ettei näiden kahden tekemisille pantu enemmän painoa, on ymmärrettävä, raportissa päätellään.

Raportissa kumotaan myös huhut viidennestä terroristista, joka olisi suunnitellut iskut ja paennut sen jälkeen maasta.

"Lisärahoitus olisi estänyt iskut?"

Jos maan tiedustelupalvelulla olisi ollut enemmän voimavaroja, iskut olisi ehkä voitu estää:

-Pakistanin parempi seuraaminen, tai se, että Britanniassa olisi ylipäänsä käytössä enemmän resursseja, olisi saattanut saada tiedusteluviranomaiset huomaamaan ryhmän aikeet, raportti päättelee.

Lontoon terrori-iskujen tekijöitä etsitään

Motiiveista ei täyttä selvyyttä

Torstaina julkaistussa toisessa selonteossa asiasta yritettiin selvittää, mikä sai nelikon ryhtymään veritekoihin. Sisäministeri John Reid joutui asiaa parlamentille esitellessään kuitenkin myöntämään, ettei asiaan juuri tullut selvyyttä.

Ryhmään kuuluneen Germaine Lindsayn tiedetään käyneen radikaalin imaamin Abdullah el-Faisalin tilaisuuksissa. Jamaikalaissyntyinen Faisal kehotti tulikivenkatkuisissa saarnoissaan seuraajiaan tappamaan vääräuskoisia, amerikkalaisia, hinduja ja juutalaisia. Faisal tuomittiin vuonna 2003 yhdeksäksi vuodeksi vankilaan.

-Lindsayta lukuunottamatta, mikään ei viittaa siihen, että he olisivat olleet erityisen alttiina radikaaleille vaikutteille. Heidän motivaationsa näyttää koostuneen vihasta muslimeille tehtyjä vääryyksiä kohtaan ja halusta päästä marttyyreiksi, Reid sanoi.

Mohammad Sidique Khan, Shehzad Tanweer, Hasib Hussain ja Germaine Lindsay räjäyttivät 7. heinäkuuta kolme maanalaisen junaa ja yhden kaksikerroksisen bussin aamuruuhkan aikana. Terrori-iskuissa sai surmansa 56 ihmistä ja yli 700 haavoittui.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat