Brittiselvitys: Koronarokotus vähentää riskiä sairastua pitkään koronaan ja lievittää long covidin oireita

Long covid aiheuttaa muun muassa väsymystä ja aivosumua - kuinka suuri kansansairaus siitä on todellisuudessa tulossa? 9:53
Long covid aiheuttaa muun muassa väsymystä ja aivosumua. Kuinka suuri kansansairaus siitä on todellisuudessa tulossa?

Koronarokotteet vähentävät merkittävästi riskiä sairastua pitkittyneeseen koronatautiin, sanovat Ison-Britannian terveysviranomaiset. Selvityksen mukaan ne myös lievittävät long covidin oireita. 

Ison-Britannian terveysturvallisuusvirasto (UKHSA) on arvioinut laajassa selvityksessä 15 eri koronatutkimusta. Sen tulokset osoittavat, että pitkä korona tai niin sanottu long covid on harvinaisempi rokotetuilla kuin rokottamattomilla ihmisillä. Selvityksestä kertoo uutistoimisto Reuters. 

UKHSAn mukaan ihmiset, jotka ovat ottaneet kaksi annosta Pfizer-Biontechin, AstraZenecan or Modernan rokotetta tai yhden annoksen Johnsson&Johnssonin rokotetta, sairastuvat pitkään koronaan puolet epätodennäköisemmin kuin rokottamattomat. 

– Nämä tutkimukset osoittavat osaltaan koronarokotteiden mahdollisista hyödyistä, sanoo terveysviraston Mary Ramsay

– Rokote on paras tapa suojata itsensä vakavilta oireilta sairastuessa ja se voi myös auttaa vähentämään pitkän aikavälin vaikutuksia. 

Rokote vähensi oireita

Selvitykseen osallistuneista 15sta tutkimuksesta neljässä verrattiin pitkittyneen covid-taudin oireita ennen ja jälkeen rokotuksen.

Niistä kolmen mukaan useampi ihminen ilmoitti oireiden helpottaneen kuin pahentuneen rokotuksen jälkeen. 

Kolme muuta tutkimusta totesi, että long covidin oireet helpottivat niillä, jotka rokotettiin verrattuna ihmisiin, jotka pysyivät rokottamattomina. 

UKHSAn mukaan arviolta kaksi prosenttia brittiväestöstä on raportoinut long covidin oireista. Tyypillisimmät pitkittyneistä oireista ovat väsymys, hengenahdistus ja lihas- ja nivelsäryt.

Lue myös:

    Uusimmat