Mainos

Britannian ulkoministeri: Putin käyttää jalkapallon MM-kisoja samaan tapaan kuin Hitler vuoden 1936 kesäolympialaisia

Britannian ja Venäjän sanasota entisen agentin myrkytystapauksen ympärillä kiihtyy entisestään.

Brittien pääministeri Boris Johnson on avannut sanaisen arkkunsa ammolleen parlamentissa. Johnson sanoo Vladimir Putinin käyttävän ensi kesänä pidettäviä jalkapallon MM-kisoja hyväkseen samalla tavalla, kuin Adolf Hitler käytti Berliinin kesäolympialaisia vuonna 1936.

– Jo nyt voimme sanoa, että Putin käyttää MM-kisoja omiin propagandatarkoituksiinsa. Strategia on sama kuin Hitlerillä olympialaisissa 1936, Johnson sanoo.

Asiasta kertoo muun muassa huffingtonpost.com.

Ulkoministeri sanoo olevansa syvästi huolissaan Venäjälle matkaavien 24 000 brittifanin turvallisuudesta. Johnsonin mukaan huolimatta Venäjän poliittisesta propagandasta, terroriuhasta ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisesta, Englannin jalkapallomaajoukkueen ja fanien täytyy voida matkustaa kisoihin.

Kyyhkyjä ja sotilaita

Johnsonin mainitsemat kesäkisat olivat natsi-Saksalle mahdollisuus kiillottaa kansallissosialistisen puolueen julkisuuskuvaa maailmalla. Näin tehtiin ja siinä onnistuttiin erinomaisesti.

Historianet.fi kirjoittaa, että natsi-Saksa oli propagandan olympiavoittaja. Sivuston mukaan Hitler ei itse edes välittänyt urheilusta. Olympialaiset olivat hänen mukaansa juutalaisten ja vapaamuurarien kehittelemät kilpailut.

Berliinissä kisat olivat kulissien takana täydellinen sotilaallinen voimannäyte. Hitler myös muun muassa kieltäytyi kättelemästä nelinkertaista olympiavoittajaa, mustaa urheilijaa Jesse Owensia.

Boikotteja

Tuskin tällaista nähdään ensi kesän jalkapallon MM-näyttämöllä, mutta Johnson vaatii Venäjän viranomaisia takaamaan brittien turvallisuuden.

Alun perin vertauksen Berliinin kisoihin esitti Labour-puolueen Ian Austin. Johnson sanoo, että vertaus on täysin oikea.

Jotkin maat ovat jo sanoneet boikotoivansa delegaatiotasolla kisoja. Johnson ei itse ainakaan lähde kannattamaan Englannin joukkuetta.

– En todellakaan lähde Venäjän kisoihin. Jos joku perheenjäseneni haluaisi mennä, eväisin itse hänen viisumihakemuksensa, Johnson sanoo maan parlamentissa.

Brittien ja Venäjän välejä on jo viikkoja hiertänyt myrkytetyn entisen agentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären tapaus. Britannia syyttää Venäjää myrkytyksestä. Viimeisimpänä käänteenä molemmat maat ovat karkottaneet toisiltaan 23 diplomaattia.

Jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.