Britannian pääministeri vaatii sodan lopettamista Gazassa

Britanniassa maan pääministeri Rishi Sunak vaatii sodan lopettamista Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä.

Sunakin mukaan Britannia kunnioittaa Israelin oikeutta puolustaa itseään Hamasin uhalta, mutta koko Britannia on Sunakin sanoin "shokissa verenvuodatuksesta". Järkyttävän konfliktin on pääministerin mukaan loputtava.

Sunnuntaina tulee kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun Hamas hyökkäsi Israeliin. Iskussa kuoli yli 1 100 ihmistä ja noin 250 siepattiin panttivangeiksi. Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan on Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kuollut yli 33 000 ihmistä, heistä suurin osa naisia ja lapsia.

Sunak vaatii panttivankien vapauttamista sekä humanitaarisen avun vapaata kulkua Gazaan. Israel on rajoittanut avun toimittamista. Pääministeri sanoi, että Gazan lapset tarvitsevat humanitaarisen keskeytyksen sotatoimille välittömästi, minkä pitäisi myös johtaa "pitkäaikaiseen, kestävään tulitaukoon".

– Se on nopein tapa saada panttivangit ulos ja apua sisään, sekä lopettaa taistelut ja elämien menetykset.

– Israelilaiset ja palestiinalaiset ansaitsevat kaikki elää rauhassa, ihmisarvon mukaisesti ja turvassa. Jatkamme työtä sen saavuttamiseksi.

WHO: Al-Shifan sairaala on täysin tuhoutunut 2:45
Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi videon pahoin vaurioituneesta al-Shifan sairaalasta.

Britannia vaatii läpinäkyvää tutkintaa

Britannian hallinto vaati perjantaina läpinäkyvää ja itsenäistä tutkintaa Israelin tekemästä iskusta, jossa kuoli seitsemän avustustyöntekijää Gazassa. Heistä kolme oli Britannian kansalaisia.

Tapaus on herättänyt Britanniassa paljon keskustelua siitä, pitäisikö maan tehdä asekauppaa Israelin kanssa. Britannia avustaa samalla avun toimittamista Gazaan muun muassa laivastonsa kautta ja rahallisesti. 

Britannia julkisti noin 11 miljoonan euron arvoisen apupaketin, johon sisältyy avustustarpeita, logistiikkaosaamista ja tarvikkeita humanitaarisen väylän avaamiseksi Kyproksen ja Gazan välille itäisellä Välimerellä. 

Ainakin viisi ulkomaalaista avustustyöntekijää kuoli Israelin iskussa 2:44
Tuoreeltaan uutisoitiin ainakin viiden avustustyöntekijän kuolleen. Sittemmin uhrien määrä kasvoi.

Jutun otsikkoa korjattu 7.4.2024 kello 13.46: Sunak on Iso-Britannian pääministeri, ei presidentti. Yhdistynyt kuningaskunta on parlamentaarinen monarkia.

Lue myös:

    Uusimmat