Britannian pitkäaikaisin katoamismysteeri: Lehtiä jakaneesta Genettestä, 13, jäi jäljelle vain polkupyörä

13-vuotiaan Genette Taten katoamista on tutkittu Britanniassa pidempään kuin mitään muuta tapausta. Ainoaa Genetten murhasta epäiltyä ei ehditty syyttää ennen tämän kuolemaa.

13-vuotias Genette Tate tuurasi kesälomaansa viettävää lehdenjakajaa elokuisena lauantai-iltapäivänä vuonna 1978.

Genette jakoi lehtiä sinisellä polkupyörällään ajellen pienessä Aylesbearen kylässä Devonissa ja tapasi reittinsä varrella sattumalta kaksi ystäväänsä puoli neljän aikaan. Muutaman sanan kavereiden kanssa vaihdettuaan Genette jatkoi matkaa ja katosi näkyvistä.

Hetkeä myöhemmin ystävät löysivät Genetten polkupyörän ja hänen jakamiaan lehtiä, ilman jälkeäkään tytöstä.

Pian Genette ilmoitettiin kadonneeksi ja tuhannet ihmiset osallistuivat hänen etsintöihinsä. Paikallinen poliisi vannoi, ettei lopeta etsintöjä ennen kuin tyttö löydetään.

Etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta eikä tapaus ole vieläkään selvinnyt. Edes Genetten ruumista ei löydetty.

Neljän lapsen murhaajaa epäiltiin

Jotkut silminnäkijät ovat kertoneet nähneensä paikalla punertavanruskean auton hieman ennen Genetten katoamista.

Auton on epäilty kuuluneen neljän 5–11-vuotiaan tytön murhasta vuosikymmeniä myöhemmin tuomitulle Robert Blackille. Poliisin mukaan Black käytti työpaikka-ajoissaan postinjakajana punaista Ford Transtia.

Black tuomittiin vuonna 1994 elinkautiseen vankeuteen kolmen tytön sieppauksesta ja murhasta vuosina 1981–1986. Vuonna 1998 Blackia kuulusteltiin myös Genetten tapauksessa, mutta hän kiisti tietävänsä siitä mitään.

Black on ainoa Genetten katoamisesta epäilty ja häntä on kuulusteltu myös myöhemmin. Vuonna 2008 syyttäjä totesi, ettei todisteita ole tarpeeksi, jotta Black voitaisiin tuomita myös Genetten murhasta.

Vuonna 2011 Black kuitenkin tuomittiin vielä neljännen tytön murhasta ja epäilykset osallisuudesta myös Genetten kuolemaan heräsivät uudelleen.

Tapaus jälleen pinnalle

Genetten tapaus nousi otsikoihin jälleen viime kuussa, kun poliisi luovutti todisteet Blackin osallisuudesta Genetten katoamiseen jälleen syyttäjälle.

Black kuitenkin kuoli vankilassa vuoden alussa ja päätettiin, ettei häntä enää syytetä Genetten murhasta.

Genetten isä John Tate toivoo, että uudet todisteet olisi luovutettu syyttäjälle aiemmin.

–  Oli puhetta siitä, että ne olisi luovutettu viime kuussa, niin syyttäjällä olisi ollut muutamia kuukausia aikaa päättää, aikooko hän syyttää Blackia, Tate kertoo BBC:lle.

– Se olisi tarkoittanut, että hän olisi kuollut tammikuussa tietäen, että hänet haastetaan oikeuteen Genetten murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat