Britannian parlamentissa äänestetään miten edetä brexitissä

Vakuuttaako Brexit-varasuunnitelma? 7:32

Britannian parlamentin alahuone keskustelee tänään muutoksista maan suunnitelmiin EU-erosta. Parlamentti hylkäsi murskaluvuin pääministeri Theresa Mayn ehdottaman erosopimuksen pari viikkoa sitten.

Kansanedustajat ovat tehneet toistakymmentä eri muutosehdotusta. Niissä muun muassa kaavaillaan brexit-päivämäärän lykkäämistä, jos sopimusta ei ole syntynyt, tai erosopimuksessa olevan Pohjois-Irlannin rajaa koskevan hätäjärjestelyn muuttamista. Ehdotuksista vain parilla arvellaan olevan realistisia mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi.

EU:n puolelta on toistuvasti todettu, ettei Britannian ja EU:n neuvottelemaan erosopimukseen olla valmiita tekemään muutoksia. Britannian EU-eron lykkääminen vaatisi myös kaikkien muiden 27 EU-jäsenmaan hyväksynnän.

Hallitsematon ero voi johtaa toimitusvaikeuksiin

Kansanedustajien tekemistä muutosehdotuksista on määrä äänestää parlamentissa keskustelun päätteeksi noin iltayhdeksältä Suomen aikaa. Alahuoneen puhemies John Bercow on paljon vartijana, sillä hän valitsee äänestykseen otettavat muutosehdotukset. Ehdotuksen tekijä voi myös viime hetkiin saakka vetää oman ehdotuksensa pois äänestyksestä.

Britannian on määrä jättää EU 29. maaliskuuta. Päivämäärän lähestyminen on monien arvioiden mukaan lisännyt todennäköisyyttä, että ero voisi toteutua hallitsemattomasti ilman sopimusta. Useat vähittäiskaupan ketjut varoittivat eilen, että sopimukseton ero johtaisi saatavuusongelmiin monien tuotteiden osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat