IAEA:n johtaja Zaporizhzhjan ydinvoimalalle tarkastuskäynnille: "Yritän säästää meidät kaikki ydinonnettomuudelta" – MTV seurasi sotaa

Tältä taistelu näyttää Ukrainan helikopterien kyydistä – lentäjät toivovat länsimaista kalustoa 1:55
Tältä taistelu näyttää Ukrainan helikopterien kyydistä – lentäjät toivovat länsimaista kalustoa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 28. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • Suomi lähetti Ukrainaan tuhat äitiyspakkausta
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.32: IAEA: Sotilaallinen toiminta lisääntyy Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä – Grossi matkustaa paikan päälle

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin mukaan sotilaallinen toiminta lisääntyy Zaporizhzhian ydinvoimalan ympärillä, kertoo CNN.

– Sotilaallinen toiminta jatkuu. Itse asiassa se kasvaa. Ydinvoimalan ympärillä on yhä enemmän joukkoja ja sotilasajoneuvoja, raskasta tykistöä ja enemmän sotilaallista toimintaa, Grossi toteaa.

Grossin vierailu Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on hänen ensimmäinen kertansa sen jälkeen, kun IAEA sai järjestettyä pysyvän tarkastajaryhmän oleskelun ydinvoimalalla viime syyskuussa.

– Haluan nähdä tilanteen itse ja keskustella ydinvoimalan venäläisjohdon kanssa, Grossi sanoo.

Venäjän valtion omistama ydinenergiamonopoli Rosatom sanoi tänään, että Venäjä on valmis keskustelemaan laitoksen tilanteesta Grossin kanssa. 

– Aion jatkaa neuvotteluja ja yrittää sitä, että laitoksen ympärille saataisiin suoja. Yritän säästää meidät kaikki ydinonnettomuudelta, Grossi toteaa.

Grossi tapasi eilen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, ja he vierailivat Dnipron ja Zaporizhzhjan alueilla. 

22.41: Yhdysvallat tukee Ukrainan sodan erityistuomioistuimen perustamista

Yhdysvallat tukee erityistuomioistuimen perustamista saattamaan Venäjä vastuuseen hyökkäysrikoksesta Ukrainaa vastaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi tiistaina maan tukevan ajatusta ja tekevän liittolaistensa kanssa yhteistyötä tuomioistuimen perustamiseksi.

Kyseessä olisi toteutuessaan ensimmäinen vastaava tuomioistuin sitten toisen maailmansodan jälkeisten Nürnbergin ja Tokion oikeudenkäyntien, joissa käsiteltiin Natsi-Saksan ja Japanin sotarikoksia. Mitään maata ei ole syytetty hyökkäysrikoksesta sitten toisen maailmansodan.

– Näemme, että tällaisella tuomioistuimella olisi merkittävää kansainvälistä tukea, etenkin kumppaneiltamme Euroopassa, ja ihanteellisesti se sijaitsisi jossakin Euroopan maassa, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan tuomioistuimella tulisi olla kansainvälistä henkilöstöä ja resursseja, mutta sen tulisi pohjata Ukrainan oikeusjärjestelmään.

EU on jo aiemmin asettunut tukemaan Ukrainan sodan erityistuomioistuinta. Euroopan parlamentti äänesti asian puolesta tammikuussa.

Hyökkäysrikoksen käsittelyyn keskittynyttä erityistuomioistuinta ehdotti alun perin Britannian entinen pääministeri Gordon Brown maaliskuussa 2022 pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Uuden erityistuomioistuimen on toteutuessaan arvioitu ärsyttävän Venäjää, joka oli toisen maailmansodan jälkeen mukana Nürnbergin oikeudenkäynnissä tuomitsemassa natsirikollisia. (STT)

20.51: KOK määritteli ehdot, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus määritteli tänään tiistaina suosituksen ehdoista, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei voi toistaiseksi hyväksyä kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä hallitus vielä käsitellyt venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisuutta kilpailla Pariisin 2024 olympialaisissa.

Tiedotteessaan KOK:n hallitus perustaa suosituksensa YK:n asiantuntijoiden kantaan, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi rangaista kansallisuuden perusteella.

Kilpailuoikeuksia ei voi palauttaa urheilijoille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

18.26: Venäjä sanoo pudottaneensa ensi kertaa Ukrainan ampuman tarkkuuspommin

Venäjä sanoo torjuneensa ensi kertaa Ukrainan ampuman pitkän kantaman tarkkuuspommin. Asiasta kertoi Venäjän puolustusministeriö lausunnossaan.

Ukraina sai viime kuussa Boeingin ja Saabin valmistamia rakettikäyttöisiä tarkkuuspommeja Yhdysvalloilta osana 2,2 miljardin dollarin aseapupakettia.

Niiden kantama on jopa 150 kilometriä eli lähes kaksinkertainen Ukrainan jo pidempään käyttämään Himars-järjestelmään verrattuna. (STT)

16.12: Zelenskyi jatkanut vierailuaan Ukrainassa 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut Ukrainan pohjoisella Sumyn alueella Okhtyrkanja Trostianetsian kaupungeissa, kertoo The Guardian.

Okhtyrkassa Zelenskyi tapasi paikallisia virkamiehiä ja asukkaita, joille hän lupasi, että kaupunki rakennetaan uudelleen.  

Trostianetsiassa Zelenskyi puolestaan kunnioitti sotilaita paikallisella rautatieasemalla. Ukrainan mukaan Venäjä on kiduttanut vankeja kyseisellä asemalla.

Viimeisen viikon aikana Zelenskyi on vieraillut Hersonin ja Harkovan alueilla, Zaporizhzhjassa sekä aivan eturintaman tuntumassa Bahmutissa.

13.35: Valko-Venäjä väittää: Se joutui ottamaan Venäjän ydinaseita maahan lännen painostuksen takia

Valko-Venäjän mukaan se on pakotettu ottamaan Venäjän taktisia ydinaseita maahan länsimaiden ennennäkemättömän painostuksen vuoksi.

– Valko-Venäjä on pakotettu vastaamaan vahvistamalla omaa turvallisuuttaan ja puolustuskykyään, Valko-Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Sen mukaan Valko-Venäjällä itsellään ei ole pääsyä käyttämään aseita, eikä niiden sijoittaminen maahan millään tavalla ole vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi viikonloppuna suunnitelmasta, jonka mukaan Valko-Venäjälle sijoitettaisiin taktisia ydinaseita.

Valko-Venäjä ei ole lähettänyt joukkoja Ukrainan sotaan, mutta on sallinut Venäjän käyttää aluettaan hyökkäyksiin Ukrainaan. Maat ovat myös pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.

Ilmoitus ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle lähelle EU:n rajoja on poikinut vaatimuksia uusista, Venäjää koskevista pakotteista. (STT)

12.48: Venäjä hyökkäsi taas Ukrainaan iranilaisvalmisteisilla droneilla

Ukrainan ilmapuolustus on pudottanut toistakymmentä iranilaisvalmisteista miehittämätöntä ilma-alusta Kiovassa, kertoo kaupungin sotilashallinto.

Henkilövahinkoja ei tullut, mutta yksi rakennus syttyi tuleen pudonneesta romusta. Kyseessä ei ollut asuinrakennus.

Kiovan sotilashallinnon mukaan Kiovassa pudotettiin yhteensä 12 ilma-alusta. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä hyökkäsi tiistain vastaisena yönä yhteensä 15 ilma-aluksella, joista 14 tuhottiin.

Armeijan esikunta varoitti, että koko maassa ilma- ja ohjusiskujen vaara on suuri. (STT)

12.45: Venäjälle suuria kalustotappioita Avdijivkassa

Venäjän joukot pyrkivät edelleen Avdijivkan kaupungin piirittämiseen Donetskissa Itä-Ukrainassa. Venäläisjoukot ovat onnistuneet etenemään hieman, mutta ovat samalla kärsineet suuria kalustotappioita, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjän kymmenes panssarirykmentti on Britannian puolustusministeriön mukaan menettänyt valtaosan panssareistaan yrittäessään piirittää Avdijivkan sen eteläpuolelta.

Avoimista lähteistä peräisin olevien tietojen perusteella kymmenes panssarirykmentti kuuluu kolmanteen armeijakuntaan, jolla on ollut erityisen suuria kuria ja taistelumoraalia koskevia ongelmia Ukrainassa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

9.50: Suomi lähetti Ukrainaan tuhat äitiyspakkausta

Sisäministeriö kertoo, että Suomi on toimittanut maaliskuusta 2022 alkaen Ukrainaan tarpeellista siviilipuolen materiaaliapua. Viimeisimpänä Suomi on lähettänyt Ukrainaan helmi-maaliskuun 2023 aikana muun muassa tuhat äitiyspakkausta. 

Lapsia ja perheitä tukeakseen Suomi on lähettänyt alkuvuoden aikana Ukrainaan yhteensä tuhat äitiyspakkausta. Sisäministeriö on ostanut pakkaukset Kelalta ja vastannut niiden toimittamisesta Ukrainaan useammassa toimituserässä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Perheiden, lasten ja nuorten avuksi on lähetetty Suomesta myös muun muassa koulubusseja ja -kalusteita sekä urheiluvälineitä.

– Lapsia syntyy Ukrainassa sodan keskelle hyvin vaikeisiin olosuhteisiin. Pulaa on lähes kaikesta. Venäjän tavoitteena on tuhota Ukrainan uusien sukupolvien tulevaisuus. Äitiyspakkauksia lähettämällä haluamme tukea vastasyntyneitä lapsia ja heidän perheitään. Ukrainan tulevaisuus on lapsissa, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo sisäministeriön tiedotteessa.

Terveydenhuollon palveluiden ja sosiaaliturvan toimiminen sekä infrastruktuuri ovat tärkeässä roolissa myös Ukrainan jälleenrakennuksessa.

– Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on suurta. Sosiaali- ja terveyssektorin tukeminen on tärkeää, sillä avulla on sekä välittömiä että kauaskantoisia vaikutuksia. Perheiden varhainen tukeminen voi parhaimmillaan heijastua hyvin pitkälle lasten ja vanhempien elämään. Kiitän Kelaa ja sisäministeriötä äitiyspakkausten järjestämisestä ukrainalaisille lapsille ja perheille, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo.

6.48: Saksalaislehti Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle

Saksalaislehti der Spiegelin mukaan Saksa haluaa lähivuosina jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle. Tällä hetkellä Saksan aseapu on noin kolme miljardia, ja lehden mukaan määrä saattaa kasvaa jopa 15 miljardin kokoiseksi.

Tietonsa lehti perustaa haltuunsa saamaan valtiovarainministeriön liittopäiville tarkoitettuun kirjeeseen.

Aseapuun sisältyisi Spiegelin mukaan muun muassa ilmatorjuntajärjestelmiä, panssariajoneuvoja sekä ammuksia.

5.16: Britannian lupaamat Challenger 2 -taistelupanssarivaunut saapuivat Ukrainaan

Britannian Challenger 2 -taistelupanssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan, kertoi Ukrainan puolustusministeriön edustaja myöhään maanantai-iltana.

Ministeriön edustaja Irina Zolotar sanoi uutistoimisto AFP:lle vaunujen olevan maassa, mutta ei kertonut enempää yksityiskohtia.

Britannia lupasi tammikuussa, että maa toimittaa Ukrainalle neljätoista Challenger 2 -taistelupanssarivaunua. Ukrainalaissotilaiden koulutus tankkien käyttöön alkoi pian ilmoituksen jälkeen.

Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja odotetaan käytettävän Ukrainan mahdollisissa vastahyökkäyksissä tänä keväänä. (Lähde: AFP)

Maanantai 27. maaliskuuta sotaseuranta:

23.38: Venäjä ei onnistunut saamaan riippumatonta tutkimusta Nord Stream -kaasuputkista

Venäjä ei onnistunut saamaan YK:n turvallisuusneuvostoa pyytämään Nord Stream -kaasuputkista riippumatonta tutkimusta, kertoo Reuters. 

Venäjän laatiman päätöslauselman puolesta äänestivät vain Kiina, Brasilia ja Venäjä itse. Loput 12 neuvoston jäsenvaltiota pidättyivät äänestämästä. Päätöslauselman hyväksyminen vaatii vähintään yhdeksän ääntä.

21.40: Scholz: Saksa on toimittanut Leopard-panssarivaunut Ukrainalle

Saksa on toimittanut Ukrainalle lupaamansa Leopard-taistelupanssarivaunut sovitusti, Saksan liittokansleri Olaf Scholz vahvisti maanantaina.

Scholz puhui asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa Rotterdamissa. Panssarivaunujen toimittamisesta oli aiemmin uutisoinut Der Spiegel, jonka mukaan Saksa on toimittanut Ukrainalle yhteensä 18 uudenaikaista Leopard-taistelupanssarivaunua.

Lehden mukaan viimeisin panssarivaunu lähetettiin Saksasta viime viikon lopulla Ukrainan rajalle. Saksa pitää toimitusreitin salassa turvallisuussyistä, lehti kirjoitti.

Ukrainaan on Der Spiegelin mukaan saapunut Saksasta myös noin 40 jalkaväen Marder-rynnäkköpanssarivaunua. (STT)


Lue myös:

    Uusimmat