Mainos

Britannia saattaa iskeä Syyrian hallitusta vastaan – Ulkoministeri Johnson: "Jos kemiallisia aseita on käytetty, vakavasti harkittava"

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi tänään, että Britannia saattaa liittyä Yhdysvaltain rinnalle iskemään sotilaallisesti Syyrian hallitusta vastaan, jos ilmenee, että hallitus on käyttänyt Itä-Ghoutassa kemiallisia aseita siviilejä vastaan.

Johnson sanoi, että hän kannattaa tarkasti rajattuja iskuja hallituksen kohteisiin, jos on olemassa kiistattomat todisteet siitä, että hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita. Johnson kertoi toivovansa, etteivät länsimaat katsele vierestä, jos Syyrian sodassa käytettään kemiallisia aseita.

– Jos tiedämme, että kemiallisia aseita on käytetty ja pystymme osoittamaan sen, ja jos on olemassa toimintasuunnitelma, jossa Britanniasta voisi olla apua, silloin meidän on mielestäni vakavasti harkittava sitä [osallistumista], Johnson sanoi.

Johnson kertoi tukeneensa Yhdysvaltain risteilyohjusiskua viime vuonna sen jälkeen, kun kaasuiskussa opposition hallitsemaan Khan Sheikhounin kaupunkiin kuoli lähes sata ihmistä. YK syytti tuolloin Syyrian hallitusta iskusta ja sanoi siinä käytetyn sariinia.

– Meidän lännessä on kysyttävä itseltämme, voimmeko sallia kemiallisten aseiden, jotka ovat laittomia aseita, käytön ja voimmeko sallia sen, ettei siitä tuomita tai siitä rangaista.

2:00

Hallituksen on epäilty käyttäneen kloorikaasua viimeaikaisissa hyökkäyksissään Itä-Ghoutaan maan pääkaupungin Damaskoksen lähelle. Hallitus on toistuvasti kiistänyt kemiallisten aseiden käytön ja sanonut, ettei se tähtää iskuillaan siviilejä vaan aseistettuja kapinallisia ja terroristeja.

Britannia on tähän asti osallistunut Yhdysvaltain rinnalla ilmaiskuihin äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Britannia ei kuitenkaan ole osallistunut Syyrian hallituksen vastaisiin iskuihin, sillä Britannian hallitus hävisi tätä koskevan äänestyksen alahuoneessa vuonna 2013.

Lähteet: Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.