Mainos

Haavisto Ylellä: Assadin hallinto menettää asemiaan, jos se on Syyrian kaasuiskun takana

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto menettää merkittävästi asemiaan, mikäli se osoittautuu Syyrian kaasuiskujen tekijäksi. Näin arvioi ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) Ylen Aamu-tv:ssä.

Jos taas kaasu on peräisin kapinallisten asevarastosta, Haaviston mukaan on erittäin ajattelematonta ja lähes järkyttävä ajatus, että joku pitäisi tällaista varastoa asuinalueen keskellä.

– Kumpikin teoria on paha, mutta mikäli tämä on Syyrian hallituksen ja Assadin tekosia, niin silloin heidän asemansa heikkenee kyllä tavattomasti. Heitä on juuri koitettu vetää mukaan rauhanprosessiin, ja monet tahot, jotka aikaisemmin eivät heitä hyväksyneet niihin ovat antaneet vähän periksi, ja nyt tulee tällainen, Haavisto kommentoi Ylellä.

Epäillyssä kaasuiskussa kuoli tiistaina arviolta 86 ihmistä, raportoi Syrian Observatory of Human Rights -järjestö. Epäilty isku tapahtui Khan Sheikhunin kaupungissa, joka on kapinallisten hallinnassa. Iskussa kuoli siviilejä, heidän joukossaan lapsia. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joissain uhreissa oli merkkejä altistumisesta hermokaasulle.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska syyttävät iskusta Syyrian hallitusta. Venäjä puolestaan on sanonut, että kyseessä oli Syyrian ilmavoimien isku, joka osui kapinallisten asevarastoon. Kemiallisten aseiden asiantuntija Hamish de Bretton Gordon sanoi BBC:lle, että hänestä Venäjän väite on "melko mielikuvituksellinen". Hänen mukaansa pommi-isku sariinivarastoon tuhoaisi sariinin.

Haaviston mukaan ylipäätään se, että kemiallisia aseita käytetään, on kansainvälinen rikos kaikkia sopimuksia vastaan. Sodassakin on pelisäännöt, hän muistuttaa.

– Olemme palanneet (Syyrian sodassa) sellaiseen pisteeseen, että tällaisia rikoksia ei voi jättää selvittämättä. YK:n turvaneuvosto pyrkii nyt käsittelemään tätä, ja hyvin todennäköisesti syylliset löytyvät, Haavisto vakuuttaa Ylellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.