Britannia järjestää huippukokouksen EU:n tulevaisuudesta

Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair haluaa keskustella erityisesti Euroopan sosiaalimallin kestävyydestä.

EU:n puheenjohtajamaana tänään aloittanut Britannia järjestää syksyllä epävirallisen huippukokouksen, jossa tarkoitus on pohtia Euroopan tulevaa suuntaa.

Jäsenmaat ovat kaivanneet periaatteellista keskustelua unionin tulevaisuudesta perustuslain kaaduttua Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

-Olemme peräänkuuluttaneet pohdintaa, joten mielestäni on järkevää, että johtajat itse osallistuvat siihen, pääministeri Tony Blair sanoi lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti Lontoossa EU-komission puheenjohtajan Jose' Manuel Barroson kanssa.

Blair haluaa keskustella kokouksessa erityisesti eurooppalaisen sosiaalimallin kestävyydestä.

-Perinteisesti eurooppalainen malli on pyrkinyt suojelemaan ihmisiä työpaikkojen menetyksiltä lainsäädännöllä ja sääntelyllä, Blair selvitti tiedotustilaisuuden jälkeen.

Hänen mukaansa tämä ei enää onnistu maailmassa, jossa globaali kilpailu on kovaa. Siksi unionin on uudistuttava ja taloutta vapautettava, vaikka se olisikin vaikeaa.

-Joskus on parempi, että EU-maat sopivat rakenneuudistuksista yhdessä. Yksittäisille maille on helpompi toteuttaa uudistuksia, jos muut tekevät niitä yhtä aikaa, Blair kaavaili.

Kokouksessa ei ole tarkoitus puuttua kiistellyn perustuslain tulevaisuuteen. Jäsenmaat sopivat kesäkuussa vähintään vuoden mittaisesta tauosta lain käsittelyssä.

Rahoitussopua etsitään jälleen

Blair vakuutti myös, että Britannia pyrkii kuuden kuukauden puheenjohtajakaudellaan sopuun unionin lähivuosien budjetista.

-Teemme parhaamme, Blair lupasi varoittaen samalla, ettei onnistumisesta ole takeita.

Budjettisopu kaatui kesäkuussa erityisesti Britannian ja Ranskan erimielisyyksiin. Siksi Britannian mahdollisuuksia toimia sovun moottorina pidetään etukäteen heikkoina.

Barroso puolestaan muistutti, että rahoitussopu vaatii, että kansalliset intressit laitetaan osittain sivuun eurooppalaisen edun hyväksi. Hän pahoitteli, että rahoitusneuvottelut esitetään usein jäsenmaiden välisinä nyrkkeilyotteluina, joissa maat saavat voittoja muiden kustannuksella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat