Britannia jakaa kymmeniä miljardeja puntia koronatukia – apajilla myös Persianlahden upporikasta ylhäisöä ja veroja vältteleviä miljardöörejä

2:12imgBritannia ja Irlanti kiistelevät jälleen brexit-sopimuksen rajatarkastuksista
Julkaistu 21.03.2021 20:28
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Noin 76 miljardia euroa. Huomattavasti suurempi summa kuin Suomen viime vuoden budjetti. Britanniassa kyseinen määrä rahaa on tarkoitus jakaa koronaepidemiasta kärsiville yritykselle ensi syyskuuhun mennessä.

Jakoon sitä on mennyt jo paljon, ulkomaille veroja paenneita miljardöörejä ja Persianlahden rikkaita sheikkejä myöten.

– Hallitus vastustaa ilmaisia kouluruokia lapsille ja oikeutettuja palkankorotuksia sairaanhoitajille. Tässä mielessä tämä näyttää rivolta, oppositiossa olevan työväenpuolueen kansanedustaja Margaret Hodge  sanoo tukirahojen päätymisestä myös upporikkaille. 

Tukitietoja julkistaneen Guardian-lehden haastatteleman Hodgen mukaan rahaa lomautusten aiheuttamien vaikeuksien pehmentämiseen jaetaan kuin "paperisilppua".

Kyse voi olla puoluepolitiikastakin, mutta saattaa olla, että jokunen Britanniassa katsoo, ettei tuen jakaminen ole mennyt kuin sikäläisessä Strömsössä.

Miljardöörienkin tukeminen on täysin pykälien mukaista. Onko se tukipaketin hengen mukaista - puntien jakaminen syvissä vaikeuksissa kärvisteleville - on toinen asia.

Saudiprinssejä tukien saajina

Guardian on listannut tuen saajiksi muiden muassa saudiprinssi Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saudin, saudiprinssi Abdulaziz bin Ahmed bin Abdulaziz al-Saudin, saudiprinssi Salman bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saudin, ja saudiprinssi Mohammed bin Saud bin naif bin Abdulaziz al-Saudin.

Rahaa saaneiden joukossa on myös esimerkiksi entinen Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani ja entinen Qatarin pääministeri sheikki Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani.

Dubain hallitsija Mohammed bin Rashid al-Maktoum on hänkin päässyt nauttimaan brittiveronmaksajien avokätisyydestä. Samainen henkilö tunnetaan myös tyttärensä Latifa al-Maktoumin julmasta kohtelusta.

Dubain hallitsija on saanut 55 000 puntaa muun muassa luksusasuntobisneksensä tukemiseen.

Dubain hallituksen nimissä oleva yhtiön UK Mission Enterprisen kassaan on kilahtanut 100 000 puntaa ”kuuden tähden” vip-asiakkaita palvelevasta yhtiöstä, jonka postilaatikko löytyy Brittiläisiltä Neitsytsaarilta.

Hulppean kartanon pyörittämiseen tukea

Saudiprinsseistä Bandar bin Sultan muun muassa omistaa hulppean 1700-luvun kartanoalueen Oxfordshiressä.

Tilaa hoitava yhtiö Glympton Estates on saanut tukea 25 000 puntaa. Lehden mukaan tila on myyty tässä kuussa Bahrainin pääministerille.

Jotkut saajista ovat poistuneet Britanniasta verotuksen takia.

– On melkoisen suututtavaa, että veropakolaiset, jotka ovat vähentäneet minimiin panostanustaan yhteiskuntaan hyvinä aikoina, vaativat apua kun meno kovenee, sanoo kansalaisjärjestö Tax Justice UK:n toimitusjohtaja Robert Palmer.

Monacoon muuttanut monimiljardööri Jim Ratcliffe on saanut yli 600 000 puntaa luksushotelli – ja muotiliiketoimintaansa.

Guernseyn saarella asuva Guy Hands sai 50 000 puntaa, hänkin hotellitoimintaansa. Hands sanoo työllistävänsä 700 ihmistä.

Entisiä huippupoliitikkoja hakijoiden joukossa

Tukea ovat pyytäneet monet suurellekin yleisölle tutut nimet. Donald Trump kahdelle golfkentälleen, miljardööri Richard Branson viisi miljoonaa puntaa lentoyhtiölleen. Entinen pääministeri Tony Blair ja puolisonsa Cherie Blair ja julkkiskokki Jamier Oliver ovat hekin hakeneet tukea työntekijöidensä lomautusten takia.

Näyttelijä Ian McKellen on myös pubin omistaja. Hänellä on osuus lontoolaisesta Grapes-nimisestä juomapaikasta yhdessä miljonäärin, sanomalehtien omistajan Jevgeni Lebedevin kanssa. Lebedev on hakenut tukea 10 000 puntaa.

Myös Britannian EU-eroa ajanut Brexit-puolue on hakenut tukipuntia, yhteensä 10 000. Näin on tehnyt myös ääniuurnien kautta vallankumousta ajava sosialistipuolue, ja äärioikeistolainen Britannian kansallispuolue.

Lentoyhtiö ja matkatoimisto saaneet tukea

Tukea on tarkoitus jakaa sadoilletuhansille yrityksille. Sitä ovat saaneet muun muassa British Airways, matkatoimisto Tui, pikamuotiketju Primark, ja pubiketju JD Wetherspoon, joka pyörittää lähes 900 pubia. Ne työllistävät yhteensä vähintään tuhansia ihmisiä. 

Guardian-lehti sanoo itse saaneensa työllistämistukea 50 000 – 100 000 puntaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus