Mainos

Britannia ja Yhdysvallat esillä Kuopion tanssiviikolla

Pohjoismaiden vanhin ja laajin vuosittainen tanssifestivaali Kuopio tanssii ja soi esittelee ensi kesänä Britannian, Irlannin ja Yhdysvaltojen uusia virtauksia. Kuopiossa nähdään myös maailmanluokan tähtiä, muun muassa Lontoon Royal Balletin ensitanssijat Carlos Acosta ja Irek Mukhamedov ryhmineen.

Tanssiviikon kotimainen kantaesitys on Katri Soinin ja Jyrki Karttusen Three is a Crowd. Viikon aikana on luvassa vanhaan tapaan myös useita kymmeniä tanssikursseja, toriohjelmaa sekä oheistapahtumia. Tapahtumiin odotetaan osallistuvan noin 40 000 ihmistä.

Festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Pakarinen on ohjaksissa nyt toista kesäänsä. Pakarisen mukaan lähtökohtina olivat Britannia ja Irlanti, mutta mukaan luiskahti myös Yhdysvallat. Tanssiviikon ehkä kirkkain tähti on kuubalainen Carlos Acosta, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Amerikkalaismedia on nimennyt Acostan maailman parhaaksi tämän hetken tanssijaksi. Mies on voittanut arvostettuja kansainvälisiä kilpailuja, mm. Lausannen ja Pariisin balettikilpailun. Kuopiossa Acosta esiintyy gaalaillassa 2. heinäkuuta.

Royal Balletista tulee myös toinen päävieras Irek Mukhamedov. Tämä Bolsoi-baletin entinen päätanssija kuuluu lännessä vaikuttavien venäläistanssijoiden eliittiin. Mukhamedov ja hänen ryhmänsä esittävät pienoisbalettien sarjan.

Irlantilaistanssia ja hip hoppia

Irlantilaistanssin maailmaan johdattaa Celtic Feet -tanssiryhmä. Kyseessä on maailmankuulun Riverdance-ryhmän edeltäjä. Monet Riverdancen tähdistä ovat saaneet oppinsa juuri tässä ryhmässä. Ryhmän taiteellinen johtaja Marion Turley on maailman tunnetuimpia irlantilaisen tanssin opettajia.

Samaan nykytanssin tasokkaaseen sarjaan kuuluu myös brittiläinen The Cholmondeleys and The Featherstonehaughs. Luvassa on visuaalinen kabaree-vaikutteinen esitys, joka on palkitun koreografin Lea Andersonin käsialaa. Skotlannin nykytanssia esittelee Scottish Dance Theatre. Norjasta on luvassa multimedia-musiikkia, jota esittää Kyberia-ryhmä. Yhdysvalloista Suomeen saapuu Cool Heat Urban Beat, jonka alaa ovat afroamerikkalainen street ja show-dance, hip hop, jazz tap, break dancing ja capoeira.


Pakarisen mukaan kyseessä on todellinen huippuvierailu nuorekkaan menon ystäville. Kuopion jälkeen ryhmä esiintyy myös Helsingissä. Festivaalin suomalaisvieraita ovat Kenneth Kvarnström & Co ja Tanssiryhmä Tsuumi. Tanssikurssiohjelmisto julkistetaan helmikuussa ja toriohjelmisto touko-kesäkuussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.