Britannia äänestää tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa – vaalihuoneistojen ovet ovat auenneet

3:34
Video: Pääministeri Boris Johnson ryhtyi maitomieheksi Britannian vaalikampanjan viimeisenä päivänä

Britanniassa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, jotka ratkaisevat muun muassa brexit-prosessin etenemisen. Mielipidekyselyt ovat ennustaneet pääministeri Boris Johnsonin konservatiivien voittavan ja saavan enemmistön parlamentin alahuoneeseen.

Vaalihuoneistot avautuivat ja äänestys alkoi Britanniassa aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Äänestys päättyy puoliltaöin. Ensimmäisiä ovensuukyselyjä on luvassa heti äänestyksen päätyttyä.

Eilen julkaistu YouGov-yhtiön kysely ennakoi konservatiiveille yksinkertaista enemmistöä 650-paikkaiseen parlamenttiin vajaan 30 paikan turvin. Pari viikkoa sitten julkaistusta aiemmasta kyselystä konservatiiveille ennustettu enemmistöasema olisi siten heikentynyt selvästi.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkijan Timo Miettisen mukaan kyselyn pääviesti oli se, ettei päätöksentekoon kykenemättömän parlamentin (hung parliament) mahdollisuutta voi edelleenkään sulkea pois laskuista.

– Silti kaikkien mielipidemittausten valossa kaikki muut lopputulokset kuin konservatiivien enemmistö (alahuoneessa) olisivat yllätyksiä, Miettinen arvioi eilen.

Työväenpuolue altavastaajana

Työväenpuolue on selvästi altavastaaja ja tarvitsisi hallitukseen joka tapauksessa kumppaniksi muita puolueita – lähinnä liberaalidemokraatit ja Skotlannin SNP:n.

Niiden kannalta olisi tärkeää, että brexitin vastustajat äänestäisivät taktisesti eli ketä tahansa vaalipiirin ehdokasta, joka voi pudottaa konservatiiviehdokkaan ykköstilalta.

Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin esityksen ennenaikaista vaaleista lokakuun lopussa sen jälkeen, kun EU olisi suostunut Britannian pyyntöön lykätä jälleen brexitiä, tällä kertaa tammikuun 2020 loppuun saakka.

Miettisen mukaan brexitin toteutuminen tammikuun lopussa on hyvin todennäköistä, jos konservatiivit saavat alahuoneeseen ennustetun enemmistön.

Sen jälkeen alkavat kuitenkin vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevista suhteista. Niiden käymiseen varattu siirtymäaika päättyy näillä näkymin jo ensi vuoden lopussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja