Brexit ja suurvaltioiden väliset jännitteet ongelmina – IMF laski ennustettaan maailman talouskasvusta

Talouskasvu jatkuu hidastuen 1:59
Talouskasvun vauhdin hidastumisesta uutisoitiin viime viikolla MTV Uutisissa.

Valuuttarahasto IMF:n mukaan euroalueen talouskasvu on hidastumassa 1,3 prosenttiin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennakoi heikkenevää maailmantaloutta. Se laski tiistaina ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta 3,3 prosenttiin, kun vielä tammikuussa ennuste oli 3,5 prosenttia.

Ongelmia tuottavat esimerkiksi jännitteet suurien talousmaiden kauppasuhteissa sekä Britannian alati pitkittyvä EU-ero.

Samoin kahdella kymmennyksellä laski myös ennuste Yhdysvaltojen taloudesta. IMF ennustaa nyt maan talouden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja kasvun hidastuvan ensi vuonna 1,9 prosenttiin.

Neljännesvuosittain julkaistavan ennusteen mukaan laskusuunnassa on noin 70 prosenttia maailman talouksista. Esimerkiksi Eurooppaan voi olla luvassa ripeääkin laskua.

IMF arvioi, että kasvu hidastuu erityisesti talousveturi Saksassa ja Italia voi menettää kasvun edellytykset kokonaan. Kolmella kymmennyksellä laskenut ennuste tämän vuoden kasvuprosentista euroalueella on 1,3.

Kehittyvät taloudet Kiina ja Intia ovat tämän vuoden ennusteen kasvuluvuissa aivan omissa lukemissaan, Kiina 6,3:ssa ja Intia 7,3 prosentissa.

Kokonaisuudessaan maailman talouskasvun odotetaan vahvistuvan vuoden lopulla, ja ensi vuodelle IMF ennakoi nyt 3,6 prosentin kasvua maailmantalouteen.

Tämä kuitenkin edellyttää monia myönteisiä muutoksia, esimerkiksi ratkaisuja Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistoihin.

Lue myös:

    Uusimmat