Brasiliassa nähty dramaattisiakin suomalaiskisoja – Häkkinen ylisti Porttilaa sinnikkääksi sissiksi

Brasilian F1-kisan historia ulottuu 45 vuoden taakse. Suomalaisajaja on voittanut Brasilian F1-kilpailun kolmesti.  

MAINOS

F1 suorana C Morella – Brasilian GP viikonloppuna

Perjantai: Harjoitukset klo 14.55 ja 18.55.
Lauantai: Harjoitukset klo 15.55, aika-ajo klo 18.55
Sunnuntai: Brasilian GP klo 19.00, ennakkotunnelmat klo 17.30!

C Moren tarjonta avoinna 9.-11.11. Brasilian F1-viikonloppu kaikille ilmaiseksi!

C Moren sivulle pääset tästä

Brasilian F1-kisojen näyttämöinä ovat toimineet nykyinen kisapaikka, Sao Paulon lähiörata Interlagos sekä Rio de Janeiron Jacarepagua. Rion rata sittemmin purettiin olympialaisten tieltä ja radan paikalle rakennettiin olympiakylä.

Interlagosissa 1970-luvulla kolme ensimmäistä Brasilian GP:tä päättyi kotiyleisön juhliin. Kahdesti voitti Emerson Fittipaldi ja kerran Carlos Pace, jonka mukaan Interlagosin rata on myös virallisesti nimetty.

Brasilialaisajaja on voittanut kotiradallaan seitsemän kertaa. Kahdesti brasilialaisista ovat voittaneet Nelson Piquet,Ayrton Senna ja Felipe Massa. Piquet voitti Riossa ja Senna sekä Massa Sao Paulossa. Sennan voitonjuhlat Riossa olivat suorastaan hurmoshenkisiä.

Eniten voittoja Brasiliassa on Alain Prostilla. Hän voitti Brasiliassa kuudesti. Kaikki ykköstilat tulivat Riosta.

Keke Rosberg ajoi Riossa kolmesti toiseksi, mutta hänet hylättiin 1982 ja 1983 jälkikäteen. 1982 Rosbergin auto todettiiin alipainoiseksi ja 1983 hänen autonsa työnnettiin uudelleen käyntiin varikolla syttyneen tulipalon jälkeen käyntiin. Vuoden 1984 kakkostilansa Keke sentään sai pitää.

Suomalaisista Mika Häkkinen ajoi Interlagosissa ykkösenä ruutulipulle mestaruuskausillaan 1998 ja 1999. Vuonna 2000 Mika keskeytti moottorivikaan.

Häkkisen vuoden 2000 keskeytyksestä seurasi legendaarinen episodi. Karmean pettymyksen kokenut Häkkinen oli karannut medialta, mutta MTV:n toimittaja Jari Porttila sai Häkkisen kiinni autonratista.

–  Ootsä kyllä sinnikäs sissi. Ei muuta voi sanoa, Häkkinen totesi Porttilalle autonikkunasta ja kertoi keskeyttäneensä moottorivikaan.

Mestaruus ratkesti Brasiliassa viime vuosikymmenellä joka kerta vuosien 2005-09 aikana. Suomalaisille mieluisin muisto on kaudelta 2007, kun Kimi Räikkönen saavutti kisan voitolla mestaruutensa.

Fernando Alonso ei koskaan ole voittanut Interlagosissa, mutta varmisti radalla molemmat maailmanmestaruutensa 2005 ja 2006.

Brasilialaisittain surullinen hetki koettiin 2008. Felipe Massa ajoi kotikisansa voittoon ja luuli jo olevansa maailmanmestari.

Lewis Hamilton ohitti Timo Glockin kuitenkin viimeisellä kierroksella viimeisissä mutkissa ja nousi viitostilalle, joka riitti hänelle mestaruuteen. Massa hävisi mestaruuden pisteellä ja purskahti autossaan itkuun.

Suomalaisittain dramaattinen kisa nähtiin 2009. Heikki Kovalaisen autoon kiinni jäänyt bensaletku sytytti perässä ajaneen Kimi Räikkösen auton tuleen.

Viimeksi mestaruus on varmistunut Brasiliassa 2012. Silloin Sebastian Vettel varmisti kolmannen mestaruutensa.



Lue myös:

    Uusimmat