Mainos

Brasilian jättilaina vei kurssit nousuun Etelä-Amerikassa

Pörssikurssit ovat nousseet kohisten eri puolilla Etelä-Amerikkaa Brasilian saaman jättilainan vuoksi. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myönsi eilen Brasilialle muhkean 30 miljardin dollarin lainan, jolla pyritään pysäyttämään valtion velan kasvu.

Brasiliassa osakekurssit nousivat yli viidellä prosentilla ja myös maan valuutta real vahvistui yli viidellä prosentilla Yhdysvaltain dollariin nähden. Brasilian suurimman pankin Banco Bradescon osakekurssi nousi lainauutisen ansiosta yli yhdeksän prosenttia.

Osakekurssit ja valuutat vahvistuivat torstaina myös Meksikossa, Chilessä ja Perussa. Latinalaisen Amerikan maiden lisäksi lainauutinen nostatti monien Brasilian kanssa kauppaa käyvien yritysten osakekursseja Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Brasilian real on menettänyt arvostaan tänä vuonna jo lähes neljänneksen. Etelä-Amerikan suurimman talouden osakekurssit ovat niin ikään olleet selvässä laskussa viime aikoina. Sijoittajia hermostuttavat maan lokakuiset presidentinvaalit, sillä mielipidemittauksia johtaa kaksi vasemmistolaisen opposition ehdokasta, joiden talouspoliittiseen osaamiseen ei sijoittajapiireissä luoteta.

Lainan ehtona kurinalainen talouspolitiikka

Osaamista Brasilian johdossa tarvitaankin, sillä lokakuussa valittava presidentti saa 174-miljoonaisen kansakunnan ohella hoidettavakseen myös sen 250 miljardin dollarin valtionvelan. IMF:n ennätyssuuren lainan toivotaan rauhoittavan tunnelmia maassa vaalien alla ja antavan uudelle presidentille mahdollisuuksia Brasilian kehityksen kääntämiseen.

Lainan suuruus yllätti asiantuntijat, sillä IMF:n odotettiin lainaavan Brasilialle vain 20 miljardia dollaria. Lainan ehtona on tiukka talouspolitiikka, sillä maan budjetin pitää olla lähivuosina selkeästi ylijäämäinen. Tällaisen politiikan toteuttaminen voi olla vaikeaa mielipidemittauksia johtavalle vasemmistopopulistiselle Luiz Inacio da Silvalle.

Työväenpuoluetta vaaleissa edustava da Silva on toivottanut IMF:n avun tervetulleeksi, vaikka onkin aiemmin kritisoinut valuuttarahaston politiikkaa. Eilen myönnetty laina on suurin, mitä IMF on koskaan myöntänyt. 30 miljardin dollarin lainasummasta 80 prosenttia maksetaan Brasilialle ensi vuonna.

IMF:n lainan lisäksi Brasilia neuvottelee lainoista myös Maailmanpankin ja Inter-American Development Bankin kanssa, maan valtionvarainministeri Pedro Malan kertoi torstaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.