Brasilian GP:n topit ja flopit: Voi Kimi, jos olisit tiennyt panokset loppuratkaisussa!

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden viimeistä edellisestä kisasta Brasiliassa kehkeytyi todellinen klassikko.

Max Verstappen ajoi uransa seitsemänteen voittoon, mutta se jäi lähes sivuosaan, kun villin loppuratkaisun myötä Toro Rosson Pierre Gasly nousi toiseksi ja lopulta Lewis Hamiltonin rangaistuksen myötä McLarenin Carlos Sainz otti kolmannen sijan.

Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla upeasti neljäs. Valtteri Bottas joutui keskeyttämään Mercedeksen moottorin hajottua.

TOPIT:

1. Carlos Sainz ja McLaren

Kaikista Brasilian ihmeistä kaunein oli Carlos Sainzin uran ensimmäinen palkintosija. Oli oikeastaan hyvä, ettei lopun selvitys takasiiven avaamisesta keltaisten lippujen aikana johtanut rangaistuksiin, vaikka se olisi Kimi Räikköselle tarkoittanut nousua kolmoseksi. Nyt sen sijan suo kyllä mielihyvin 25-vuotiaalle espanjalaiselle, joka sai omat ”seremoniansa” tunteja kisan päättymisen jälkeen. Ja hän starttasi aika-ajon teknisten murheiden takia kisaan viimeiseltä paikalta! Kausi 2019 on ollut rallilegendan pojalle todellinen läpimurto: jo tätä ennen hän oli yltänyt seitsemän kertaa kuuden parhaan joukkoon. Tällä tempulla McLaren varmisti myös valmistajien MM-sarjan nelossijan! Mahtava palkinto kaikkien kärsimysten jälkeen.

2. Pierre Gasly

Sainzista poiketen Pierre Gasly sai tilaisuuden juhlia ensimmäistä F1-pystiään palkintopallilla. Lopun käsittämättömät käänteet nostivat yhtäkkiä ranskalaisen kisan toiselle sijalle, kun ensin Ferrarit kolaroivat ja heti perään Lewis Hamilton säntäsi varikolle hakemaan vielä yhdet tuoreet kumit voittohyökkäystään varten. Mestari saikin tehdä hyökkäyksensä väliin ehtinyttä Gaslya vastaan. Huuto, joka 23-vuotiaasta, kertaalleen tällä kaudella Red Bullin potkujen nöyryyttämäksi joutuneesta kuskista pääsi maaliviivan jälkeen pihalle, oli jotain todella alkukantaista ja puhdasta riemua.

3. Kimi Räikkönen

Voi Kimi, jos olisit tiennyt, mitkä panokset lopun uusintalähdössä olikaan! Se taistelu Sainzin McLarenia vastaan ratkaisi lopulta palkintopallipaikan, mutta sitähän Kimi ei voinut tietää sillä hetkellä. C Moren studiossa otettiin esille hyvä pointti siitä, että Alfa Romeon tapauksessa jo hallussa ollutta viidettä sijaa ei kovin innokkaasti lähdetä uhraamaan kuuseen kurkottamalla, mutta entä jos Kimi olisi tiennyt podiumin olleen tarjolla? Hän olisi saattanut iskeä vielä kovemmin. Alfa Romeolle nelos- ja viitossijat ovat suuri helpotus onnettoman syksyn jälkeen. Silti tarjolla oli ensimmäinen palkintopalli sitten Italian GP:n 1984…

4. Max Verstappen

Täytyy toki kisan voittajakin huomioita. Punaisesta härästä odotettiin jälleen Brasilian mustaa hevosta eikä Red Bull pettänyt odotuksia. Max Verstappen dominoi lauantain aika-ajoja, oli lähdössä jäätävä ja pystyi vielä Robert Kubican keikutettua venettä kokoamaan itsensä upeisiin ohituksiin Hamiltonista ja Ferrarin Charles Leclercista. Oikeasti tämä oli täysin Verstappenin viikonloppu, mutta kisan lopun tapahtumat vain jättivät sen taakseen. Saattoi olla jopa hänen uransa kovin viikonloppu, sillä nyt voitto tuli ensimmäistä kertaa paalupaikalta.

FLOPIT:

1. Ferrari

Se ei vain ole sattumaa, että Murphyn laki toteutuu aina ja juuri Ferrarin kohdalla. Nyt enteet olivat ilmassa, kun Sebastian Vettel ja Charles Leclerc joutuivat ajamaan radalla toisiaan vastaan. Ennen tätä Red Bullin Alexander Albon oli jo noussut kaksikon edelle, joten tässä ajettiin nyt nelossijasta, ei voitosta. Siitä huolimatta kuskit osuivat heti yhteen heti, kun tilaisuus tuli. Viime aikoina on vauhkottu Ferrarin mahdollisesta moottorihuijauksesta, joten kuskien välinen taistelu on painautunut pinnan alle – vain noustakseen taas esiin punaisten pääpuheenaiheena. Tässä tapauksessa syy on kyllä ainakin 60 prosentilla Vettelin.

2. Mercedes

Taktisesta kylmäpäisyydestään tunnettu Mercedes sortui tällä kertaa kumman kokeileviin strategisiin ratkaisuihin. Olikohan tallipäällikkö Toto Wolffin päätös jäädä kotitoimistolle sittenkään ihan loppuun asti mietitty ratkaisu? Ensin Mercedes yritti ajattaa Valtteri Bottasta yhden pysähdyksen taktiikkaan, mutta kovat renkaat todettiin lopulta melko käyttökelvottomiksi Brasiliassa. Sen lisäksi Lewis Hamilton oli jälleen todella epävarma – tällä kertaa ihan syystä – Mercedeksen taktisesta tilannekuvasta. Lopulta britinkin kisa pilattiin ottamalla hänet vielä lopun kakkossijalta kolmannen kerran varikolle. Se oli ainoa keino edes yrittää nousta voittoon, mutta samalla avattiin ovi Pierre Gaslylle. Ja tuhosihan Hamilton tässä ennen pitkää oman kisansa lopullisesti törkätessään Albonin ulos radalta.

3. Tuomarointi

Se ikuinen puheenaihe. Mutta ottakaapa mukava asento ja katsokaa, millaisella sielunpalolla F1-selostajamme Niki Juusela käsitteli taas yhtä tuomarivatulointia, joka jatkui vielä tunteja kisan jälkeen. Se purkaus sai Toni Vilanderin ja Ossi Oikarisen tuntemaan itsensä syyllisiksi tilanteeseen.

4. Robert Kubica

Sarjan selvästi heikoimmaksi kuskiksi tällä kaudella jätetty puolalainen hyvästelee sarjan tulevan Abu Dhabin kisan jälkeen. Valitettavasti odotettu paluukausi on ollut iso pettymys niin Williamsin kuin Kubican oman tason osalta. Tätä kiilaamista Verstappenin eteen ei kyllä saa käännettyä mitenkään hänen kannaltaan harmittomaksi. Onneksi tapaus ei aiheuttanut isompaa hallaa kisan voittotaistelulle.

Lue myös:

    Uusimmat