Mainos

Brahimi varoittaa USA:ta Irakin taisteluista

Taistelutoimet Irakin vastarintakeskuksiin kuuluvassa Fallujan sunnikaupungissa kiihtyivät myöhään eilen pimeyden laskeuduttua.

YK:n Irak-lähettiläs Lakhdar Brahimi on varoittanut Yhdysvaltoja siitä, että taistelujen jatkumisella Irakin kaupungeissa voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Hän puhui YK:n turvallisuusneuvostolle eilen muutamia tunteja sen jälkeen kun raskaat taistelut olivat jälleen puhjenneet Fallujassa. Brahimin mukaan Irakin heikko turvallisuustilanne on jatkuva ongelma hänen yrittäessään neuvotella vallanvaihdon ehdoista.

Hänen mukaansa irakilaisten on valittava uuden hallinnon johtajat toukokuun aikana, jotta vallanvaihto onnistuisi 30. kesäkuuta.

Fallujassa levoton yö

Taistelutoimet Irakin vastarintakeskuksiin kuuluvassa Fallujan sunnikaupungissa kiihtyivät myöhään eilen pimeyden laskeuduttua. Amerikkalaiskoneet tulittivat merijalkaväenjoukkojen tukikohdan lähellä olevia kohteita lähinnä Golanin kaupunginosassa.

Komentajien mukaan kyse oli puolustuksellisesta iskusta kapinallisasemiin, kertoi amerikkalaisjoukkojen mukana seuraava BBC:n toimittaja. Ilmaisku kesti puolisen tuntia.

Taistelutoimet kiihtyivät uudelleen sen jälkeen kun kapinallisten aseriisunnalle asetettu takaraja umpeutui.

Yhdysvaltain joukkojen suunnitelma aloittaa partiointi irakilaispoliisien kanssa kaupungissa peruttiin sen jälkeen kun yhteenotot olivat kiihtyneet jo maanantaina. Sairaalalähteiden mukaan satoja irakilaisia on saanut surmansa Fallujan taisteluissa, jotka puhkesivat vajaa kuukausi sitten.

Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät kaupunkiin sen jälkeen kun neljä amerikkalaista surmattiin siellä. Myös toisessa vastarintakeskuksessa Najafissa käytiin taisteluja eilen. Yhdysvaltain asevoimat kertoi surmanneensa ainakin 64 shiiamuslimitaistelijaa shiiamuslimeille pyhän kaupungin lähistöllä käydyissä taisteluissa.

Yhdysvallat on kehottanut miehitystä vastustavaa shiiajohtaja Moqtada al-Sadria vetäytymään Najafista yksityisarmeijoineen. Shiiajohtaja puolestaan vaatii ulkomaalaisjoukkoja poistumaan maasta.


(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomi 28.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.