Botoxia pistetään nyt pohkeisiin – arvaatko syyn vaaralliseen villitykseen?

Naiset ovat tunnetusti valmiita näkemään vaivaa näyttääkseen hyvältä. Uusi villitys on pumpata botoxia pohkeisiin, jotta sääret mahtuvat paremmin saappaiden varsiin.

Ryppyjen silottamiseen käytettävistä Botox-pistoksista on moneksi. Uusin konsti on pistää Botoxia pohkeisiin, jotta sääristä saa solakammat.

Paksut pohkeet nimittäin aiheuttavat tyytymättömyyttä naisissa erityisesti saapasostoksilla. Jotkut ovat valmiita turvautumaan jopa kirurgiaan tai pistoksiin saadakseen sääret mahtumaan kapeisiin saappaanvarsiin.

Ilmiö on tuttu myös Turun Terveystalon plastiikkakirurgi Antti Koskelle, vaikka hänen mukaansa Suomessa Botox-hoitoja ei pohkeisiin käytetä.

–Joillain ihmisillä pohkeet ovat suuret, sillä niissä on paljon lihasmassaa. Botox salpaa hermon lihaksesta, jolloin sillä pystytään ikään kuin aiheuttamaan lihaksen määräaikainen surkastuminen, Koski kuvailee.

Pohjelihakseen pistettävä Botox estää lihasta supistumasta äärimmilleen, ja saa näin pohkeen näyttämään pienemmältä. Vaikutuksen luvataan kestävän noin 6-9 kuukautta.

Riskit jopa hengenvaarallisia – naiset silti tyytyväisiä?

Brittilehti Daily Mail kertoo Botoxin pumppaamisen pohkeisiin yleistyvän vauhdilla. Pitkien saappaiden paluu muotiin näkyy klinikoilla. Lehden haastattelema nuori nainen tilittää häpeilleensä isoja pohkeita koko ikänsä ja päättäneensä lopulta turvautua Botoxiin, jotta mahtuisi lahjaksi saatuihin muotisaappaisiin. Toinen haastateltava puolestaan riemuitsee saaneensa Botoxin avulla jopa kaksi senttiä kapeammat pohkeet.

Iloa ei pilaa edes se, että samassa artikkelissa asiantuntijat varoittelevat hoidon riskeistä. Lehden haastatteleman plastiikkakirurgi Naveen Cavalen mukaan pohjelihaksen supistelun hillitseminen voi heikentää toimintakykyä ja aiheuttaa jopa veritulppariskin. Lisäksi on vaarana, että piikki osuu suuren verisuoneen ja Botox pääsee aiheuttamaan esimerkiksi sydänkohtauksen.

Koski yhtyy Cavalen esittämiin uhkakuviin. Lisäksi hän kertoo eläinkokeista, jotka viittaavat siihen että lihakseen pistetty Botox saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös luustoon. Sitä paitsi: vaikka Botox-hoidon ansiosta kapeavartiset saappat mahtuisivatkin jalkaan, näky ei silti välttämättä olisi tyylikäs.

– Lihaksen lamauttaminen heikentää sen voimaa. Kävely näyttäisi alkuun varmaan aika hassulta, Koski huomauttaa. Kustannuksetkin kohoavat melkoisiksi.

– Kasvojen alueella vaikkapa otsan silottaminen voi maksaa noin 400 euroa, ja pohjelihas on ihan eri kaliiberia. Lisäksi vaikutus on väliaikainen, joten pöhköltä se tuntuu.

Koski kertoo, että maailmalla Botox-operaatio on kuitenkin lievemmästä päästä silloin, kun tavoitteena ovat hoikat pohkeet. Hurjimmat haluavat katkaista lihassäikeitä kirurgisesti tai polttaa niitä poikki radiofrekvenssillä.

Suomalaispotilailla yleisempi apu

Erityisesti aasialaiset kyselevät Botoxilla silotettujen säärien perään. Kosken mukaan syy voi piillä erilaisessa ruumiinrakenteessa: lyhyet sääret saa näyttämään pidemmältä, kun ne ovat todella ohuet.

Paksuja pohkeita valittavien suomalaisten pulma on Kosken mukaan harvemmin  lihaksistossa.

– Suurimmalla osalla on pohkeissa ihonalaista rasvaa, jolloin pysyvämpiä tuloksia saadaan rasvaimulla, Koski vinkkaa.

– En muista koskaan, että joku olisi vastaanotollani halunnut lihaksikkaat pohkeet ohuemmiksi. Siinä tapauksessa suosittelisin vaihtamaan urheilulajia tai olemaan yksinkertaisesti treenaamatta pohkeita.

Mutta entäs ne ihanat saappaat sitten?

Monet jalkinemerkit ovat huomanneet naisten tuskan ja tulleet hätiin. Esimerkiksi Frye, UGG, Stuart Weitzmann ja Gabor huomioivat saapasmalleissaan eri pohkeiden paksuudet. Vaadi muutosta siis saappailta, älä pohkeilta.

Lue myös:

    Uusimmat