Boltilla hidas lähtö ja huikea huippunopeus

Usain Boltin Berliinin MM-kisojen sadan metrin ME-juoksun väliaika-analyysi kertoo karua kieltä. Jamaikalaisjuoksija oli reaktioajoissa hitaimpia finalistien joukossa, mutta paras kaikessa muussa.

Bolt leikkasi Berliinissä viime vuonna olympialaisissa juoksemastaan ME:stä hulppeat 0,11 sekuntia ja pudotti sen 9,58:aan. Jamaikalainen nousi kisan kärkeen rajulla kiihdytyksellä: hän saavutti 20 metriä ajassa 2,89 ja 40 metriä ajassa 4,64.

Yhdysvaltain ennätysajalla 9,71 toiseksi juossut Tyson Gay oli 20 metrin kohdalla 0,03 sekuntia jäljessä ja 40 metrin kohdalla jo 0,06 sekuntia Boltin takana.

60 metriin Bolt tuli ajassa 6,31, eli selvästi alle matkan sisäratojen ME-tuloksen 6,39. Gay sivutti 60 metriä ajassa 6,39, jolloin ero Boltin eduksi oli venähtänyt jo 0,08 sekuntiin.

Kiihdytyksen päättyessä noin 60 metrissä juoksussa siirryttiin maksimivauhdin vaiheeseen. Bolt rynnisti 80 metriin ajassa 7,92, kun Gay ehti sinne ajassa 8,02.

Huikea maksimivauhti

20 metrin pätkissä otettujen väliaikojen perusteella Boltilta kisan nopein osa, 60-80 metrin väli, sujui ajassa 1,61, joka on häikäisevää kyytiä. Vauhtia on reilusti yli 12 metriä sekunnissa eli jamaikalainen ylsi 43,2 kilometrin tuntinopeuteen.

Sadalla metrillä juoksijoiden vauhti hidastuu viimeisellä 10 metrillä. Pekingin ME-juoksussaan Bolt hölläsi lopussa. Berliinissä hänen nopein 20-metrisensä oli vain 0,05 sekuntia nopeampi kuin viimeiset 20 metriä.

Boltin vauhti hidastui lopussa sen verran, että voi kysyä, olisiko ME-tuloksessa 1-2 sadasosaa tilaa parantaa, jos joku muu juoksija olisi pysynyt hänen rinnallaan loppuun asti.

- Tuossa juoksussa tuskin oli 1-2 sadasosaa enempää mahdollisuuksia parempaan, mutta jos myötätuulta olisi ollut metri sekunnissa enemmän kuin nyt (+0,9 m/s), tulos olisi ollut selvästi parempi, muistuttaa Suomen urheiluliiton SUL:n pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste.

Myös Gayn piikkari liikkui armotonta vauhtia. Hänen nopein 20-metrisensä sujui ajassa 1,63 (60-80m). Ero sen ja viimeisen 20 metrin välillä oli 0,07 sekuntia.

- Analyysi kertoo, että Gayn puheet kovasta kunnosta pitivät paikkansa. Gayn ja Boltin maksiminopeudessa ei ole suuria eroja, ja se on molemmilla todella kova, Jouste arvioi.

Pituus, lahjakkuus ja taito valtit

Mikä sitten tekee Boltista supermiehen? Kuinka on mahdollista, että toista kauttaan sataa metriä juokseva 22-vuotias sprintteri kykenee tuollaisiin tekoihin.

- Boltin paras ominaisuus on pituus. Hän pystyy juostessa käytännössä liki samaan rytmiin kuin esimerkiksi minä parhaina vuosina, mutta hän tekee sen 23 senttiä pidemmällä vartalolla, Yhdysvaltain MM-joukkueen päävalmentaja ja entinen sadan metrin ME-mies Harvey Glance summaa.

Sadalla metrillä pyritään juoksemaan niin nopealla askelrytmillä kuin mahdollista ilman, että askeleen pituus alkaa kärsiä. Bolt ottaa matkalla 2-2,5 askelta vähemmän kuin 23 senttiä lyhyempi Gay.

Mistä Boltin ominaisuudet ovat peräisin? Jos ME-aikojen aina herättämät dopingpuheet sivuutetaan, vastauksia ovat lahjakkuus, valmennus ja täydellisyyttä hipova juoksutekniikka ja kyky säilyttää rentous.

Länsi-Afrikan geeniperimää pidetään etuna pikajuoksussa ja Jamaika kuuluu tuon perimän vaikutuspiiriin. Kun pikajuoksijoilla on kehossaan keskivertotallaajaa enemmän nopeita lihassoluja, Boltin nopeista lihassoluista saattaa tutkijoiden mukaan jopa neljännes olla ns. supernopeita soluja, joita keskivertoihmisestä löytyy ehkä prosentin verran.

- En usko niin paljon näihin supernopeisiin lihassoluihin, koska Bolt juoksee hyvin myös 200 metriä ja pystyy varmaan joskus 400 metrillä 43 sekunnin alitukseen. Nelli Coomanin tapaisille juoksijoille, joilla käsittääkseni näitä supernopeita soluja on paljon, 100 metriäkin on pitkä matka, Jouste sanoo.

(MTV3-STT)

100 metrin finaali MTV3 Katsomo -palvelussa:

Lue myös:

    Uusimmat