Mainos

Lähteet: Trump hyväksyi pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan – Trumpin valtaa helpottaa Venäjä-pakotteita rajattiin

1:52

Lakipaketti rajaa presidentin valtaa pakotteiden purkamiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt uudet pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.

AFP:n mukaan Trump allekirjoitti lakipaketin suljettujen ovien takana. Trump hyväksyi lakipaketin vastahakoisesti ja kutsui heti tuoreeltaan uusia pakotteita virheellisiksi.

– Kiirehtiessään (pakote)lainsäädäntöä kongressi hyväksyi myös joukon säädöksiä, jotka ovat selvästi perustuslain vastaisia, Trump sanoi allekirjoituksen jälkeen antamassaan lausunnossa.

Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin viime viikolla. Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2, edustajainhuone äänin 419–3. Paketti myös rajaa presidentin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta.

Trumpin mielestä presidentin vallan rajaaminen rikkoo perustuslakia, koska se rajoittaa presidentin mahdollisuuksia ulkopolitiikan johtamiseen.

Trump sanoi kunnioittavansa osaa pakotepaketin säädöksistä, mutta ei sanonut, että paketti pantaisiin kokonaisuudessaan käytäntöön.

Pakotteisiin päädyttiin, koska Yhdysvaltain kongressi haluaa rankaista Venäjää Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta ja toimista Krimillä.

Pakotteet antavat Yhdysvalloille mahdollisuuden rankaista yhtiöitä, jotka ovat mukana Venäjän kaasu- tai öljyputkihankkeissa. Lisäksi pakotteet rajoittavat joidenkin venäläisten aseyhtiöiden vientiä. 

Venäjä on jo ryhtynyt vastatoimiin

Yhdysvaltain uudet pakotteet ovat aiheuttaneet huolta EU:ssa. Euroopan unionin mukaan Yhdysvaltojen uusilla myös Venäjää koskevilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Komissio sanoi tiedonannossaan keskiviikkona olevansa valmis toimimaan Euroopan etujen turvaamiseksi, jos Yhdysvaltojen lainsäätäjät eivät ota päätöksissään huomioon EU:n esittämää huolta.

EU on Venäjä-pakotteiden puolustaja, mutta tällä hetkellä suunnitteilla olevat pakotteet aiheuttavat hermostuneisuutta EU:n sisällä.

Unioni pelkää, että pakotteet vaikeuttavat usean käynnissä olevan energiahankkeen eteenpäin viemistä. Yksi merkittävimmistä projekteista tällä hetkellä on Nord Stream 2 -kaasuputki, jonka on määrä kulkea Venäjältä Saksaan asti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain on vähennettävä lähetystönsä työntekijämäärää 755:llä. Venäjän päätös vähennyksestä on vastaus Yhdysvaltain uusille pakotteille, jotka USA:n kongressi hyväksyi viime viikolla.

Vielä ei tiedetä, kuinka useaa yhdysvaltalaista vähennys koskee. Putin vahvisti, että vähennys koskee 755:tä Yhdysvaltain diplomaattia ja paikalta palkattua venäläistä työntekijää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.