Venäjä-pakotteet hyväksyttiin Yhdysvalloissa – presidentti Trump käänteentekevän ratkaisun edessä

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt muun muassa Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin. Seuraavaksi paketti siirtyy presidentti Donald Trumpin pöydälle.

Hän voi allekirjoittaa lain tai käyttää veto-oikeuttaan.

Allekirjoitettaessa paketti myös rajaa Trumpin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta sekä lisää pakotteita myös Irania ja Pohjois-Koreaa kohtaan.

Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2.

Edustajainhuone hyväksyi paketin aiemmin tällä viikolla äänin 419–3.

Trumpin aikeet edelleen auki

Trump voi käyttää veto-oikeuttaan lakipaketissa, mutta vahva äänestystulos sekä edustajainhuoneessa että senaatissa kertoo kongressin olevan valmis kumoamaan presidentin käyttämän veto-oikeuden, mikäli Trump palauttaa lakiesityksen kongressiin.

Kumotakseen Trumpin veto-oikeuden sekä edustajainhuoneen että senaatin tulisi koota kahden kolmasosan enemmistö tai lakiesitys raukeaa.

Valkoisen talon viestintäjohtaja Anthony Scaramucci antoi ymmärtää CNN:lle torstaina antamassaan haastattelussa, että Trump saattaa allekirjoittaa paketin.

Trumpin allekirjoitus kuitenkin kiristäisi Yhdysvaltain suhteita Venäjään. Esimerkiksi aiemmin tällä viikolla CNN:lle tekstiviestitse pakotteita kommentoinut Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi näkevänsä asian "aika negatiivisesti".

Euroopan unioni on ilmaissut syvän huolensa pakotepaketista, sillä EU:n mukaan uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Putin haukkui USA:n sanktiot

Pakotepaketti sai huomiota myös Suomen presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailulla torstaina.

Putin huomautti Punkaharjulla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei ole Venäjän asia arvioida Trumpin toimintaa, se on Yhdysvaltain kansan asia.

Hän haukkui Yhdysvaltain sanktiopolitiikan ja katsoi, että Yhdysvallat haluaa laajentaa kansallisen lainsäädäntönsä toimivaltaa kansainväliseksi. Putinin mukaan tämä rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Presidentti Sauli Niinistö oli asiasta eri mieltä. Niinistön mukaan ei ole kyse sanktioiden asettamisesta tai Yhdysvaltain lakien noudattamisesta.

–Taustaksi on nimetty epäilyt Yhdysvaltain vaaliprosessissa, jonka vuoksi sanktioita ollaan esittämässä, sanoi Niinistö. 

Lue myös:

    Uusimmat