Mainos

Björn Wahlroos iloinen Holmströmin Nobel-palkinnosta: "Oli korkea aika"

Sampo-konsernin ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo kuulleensa Nobel-uutisen Lontoossa. Wahlroos oli oitis soittanut onnittelupuhelun Holmströmille.

– Kovasti siellä oli lämpimät ja iloiset tunnelmat. Tämä oli korkea aika, ja Bengtin olisi pitänyt saada palkinto jo aikaa sitten.

Wahlroos listaa Holmströmin ansioksi erityisesti erilaisten kannustinten merkityksen tutkimisen. Wahlroosin mielestä nobelisti on selvittänyt ansiokkaasti, millaisia epävarmuustekijöitä taloustieteeseen sisältyy.

– Hänen teorioistaan olisi vielä enemmän hyötyä, jos miestä kuunneltaisiin. Taloustieteen suurimpia muutoksia 1970-luvulla ja sen jälkeen on ollut se, että epävarmuus saatiin rakennettua sisään malleihin. Samalla alettiin ymmärtää, että ihmisiä ohjaavat erilaiset kannustimet. Nuo kannustimet ovat erityisen tärkeitä kun suunnitellaan verotusta, palkkajärjestelmiä ja muita asioita, joilla vaikutetaan ihmisten jokapäiväiseen elämään.

2:08

"Tiedemies sanan parhaassa merkityksessä"

Wahlroos sanoo tutustuneensa Holmströmiin lähes 40 vuotta sitten.

– Hän on tiedemies sanan parhaassa merkityksessä. Hänellä on aina jokin ongelma pohdittavanaan. Innostus omaa alaa kohtaan on todella syvää. Hän voi vaikuttaa vähän hajamieliseltä silloin, kun jonkin ongelman ratkaisu ei ole näköpiirissä.

Wahlroosin mukaan nobelisti on jo nyt erittäin arvostettu kansainvälisissä tutkijapiireissä, ja palkinto lisää arvostusta entisestään.

– Uskon että Bengtin sanomiset ja tutkimustulokset saavat myös suomalaisessa keskustelussa entistä enemmän painoarvoa. On tämä myös epäsuora tunnustus suomalaisille yliopistoille ja korkeakouluille. Bengtin hengessä voisi sanoa, että tämä on nuorille tutkijoille kannustin lähteä kansainväliselle uralle ja menestyä sillä. Siellä voi odottaa se kaikkein korkein kiitos.

1:38

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.