Biotalouden toivotaan tuovan Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja

Biotalous tarkoittaa esimerkiksi liikennepolttoaineiden valmistamista elintarviketuotannon jätevirroista, terveysvaikutteisia ruokia tai luonnon tarjoamia palveluja. Suomeen laaditaan parhaillaan kansallista strategiaa biotalouden edistämiseksi. Tavoitteena on toimenpideohjelma, jota aletaan järjestelmällisesti toteuttaa.

Vuonna 2008 biotalouden arvo Suomessa oli 50 miljardia eli 10 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Nyt tavoitellaan lisää työpaikkoja ja liiketoimintaa, jossa luonnonvaroja hyödynnetään kestävällä tavalla.

- Arvioisin, että ainakin 10 000 - 20 000 uutta työpaikkaa voisi syntyä seuraavien 10 vuoden aikana. Pelkästään puurakentamiseen on tulossa PTT:n arvion mukaan yli 6 000 uutta työpaikkaa. Metsäteollisuuden ympärille uutta liiketoimintaa on arvioitu syntyvän vuoteen 2020 mennessä noin 9 miljardin euron arvosta, kertoo Sixten Sunabacka, metsäalan strategisen ohjelman johtaja työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Biotalousstrategiaa valmisteleva työryhmä esitteli hanketta tänään tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Suomella suuret mahdollisuudet

Suomessa on lähes maailman parhaat biovarannot, esimerkiksi runsaasti metsää ja puhdasta vettä.

- Heikointa Suomessa on markkinointiosaaminen. Meillä on paljon biomassoja ja ne pitäisi jalostaa kotimaassa. Hollantilaiskonsultit kärkkyvät jo täällä valmiina viemään meiltä biomassoja Rotterdamiin jalostettavaksi, varoittaa Suomen biotalousstrategian puheenjohtaja, apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomessa biotalous perustuu paljolti metsiin. Sen lisäksi meillä on osaamista kone- ja laitevalmistuksessa ja luontomatkailupalveluissa.

- Kuka uskoi 10 vuotta sitten, että Suomessa jalostettaisiin öljyä? Lappeenrannassa mäntyöljystä tehdään liikennepolttoaineita, Joensuussa biomassasta pyrolyysiöljyä. Nämä laitokset ovat jo rakenteilla, muistuttaa Sixten Sunabacka.

Valtioneuvoston on määrä hyväksyä Suomen biotalousstrategia huhtikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat