Biohakkeri: Näytön tuijottelu pilaa yöunesi

Univaikeudet ovat yleistyneet Suomessa voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. MTV:n SuomiAreenaan Porissa osallistunut biohakkeri ja yrittäjä Teemu Arina uskoo käyttämiemme laitteiden vaikuttaneen asiaan huomattavasti.

– Jos asiaa katsotaan evolutionäärisestä perspektiivistä, niin valo on ihmiselle äärimmäisen tärkeä asia. Se kertoo biologisille prosesseillemme, että milloin on päivä ja milloin on yö. Iltaisin pitkä aallon pituus eli punainen valo lisääntyy auringon laskun yhteydessä. Aamulla ja keskipäivällä on lyhyttä aallon pituutta eli sinistä valoa tai valkoista valoa. Kun me katsomme kännykän, tabletin, television tai monitorin tuottamaa sinistä valoa yömyöhään, meidän biologiamme luulee, että on päivä. Tällöin univaikeudet lisääntyvät. Onko syy siinä, että työt tehdään nykyään pääasiassa istuen? Vai voisiko se johtua siitä, että laitteet vaikuttavat meihin tekoaurinkojen tavoin?

Arina kertoo ongelman olevan helposti ratkaistavissa.

– Helpointa on olla käyttämättä näitä laitteita tuntia ennen nukkumaan menoa. Myös muuta valaistusta on syytä vähentää. Jos tämä ei onnistu, niin tietokoneille on ladattavissa ilmaisia sovelluksia, esimerkiksi F.lux, joka muuttaa näytön valaistusta auringon sijainnin mukaan. Yhden mahdollisuuden tarjoavat kodeissa hiljalleen yleistyvät älyvalot, joiden spektriä voi muuttaa kännykän avulla.

Biohakkeri kannustaa mittaamaan säännöllisesti erilaisia asioita itsestään. Kertyvä tieto mahdollistaa ruokavalion ja liikunnan muuttamisen mahdollisimman hyvin itselle sopivaksi. Erilaisten oman kehon mittaamiseen tarkoitettujen laitteiden suosio on Arinan mukaan voimakkaassa kasvussa.

– Aktiivisuusrannekkeiden myynti kasvaa Suomessa vuosittain satoja prosentteja. Yhdysvalloissa joka kymmenennellä tällainen ranneke jo on. Laitteiden yleistyessä ne muuttuvat jatkuvasti myös edullisemmiksi. Itse asiassa jo iso osa älykännyköistäkin sisältää näitä ominaisuuksia.

Uutisankkuri toimi älyshortsien testaajana

Arinan kanssa samassa SuomiAreena-keskustelussa mukana ollut MTV Uutisten uutisankkuri Kirsi Alm-Siira kertoi pyynnöstä kokeilleensa älyshortseja kahden viikon ajan.

– Se oli mielenkiintoinen kokemus. Aluksi pelkäsin, että se olisi vaikeaa ja minuun lyötäisiin kiinni 700 anturia, joista kulkee tietoa erilaisiin laitteisiin. Näin asia ei onneksi todellakaan ollut. Suurin hyöty syntyi siitä, kun nämä älykkäät housut havaitsivat minun olevan täysin toispuolinen ihminen, eli vasen puoli on heikko ja oikea puoli tekee jaloissa lähes kaiken työn. Tällainenhan aiheuttaa varmasti ongelmia jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa.

Alm-Siiran mukaan tieto mittareiden olemassaolosta sai liikkumaan huomattavasti tavallista enemmän.

– Yllätyin todella, sillä en todellakaan liiku noin paljon. Kahden viikon kokeilujaksolla kertyi 14 treenikertaa. Ilman shortseja totuus olisi ollut ehkä kuusi kertaa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja