Biden on menettämässä tärkeitä äänestäjiä Gazan tilanteen vuoksi: "En välitä vaikka kuolisit!"

Biden on menettämässä äänestäjiä Gazan sodan vuoksi 2:51
Biden on menettämässä puolueensa nuorten ja vasemman laidan tuen Israelin ja Hamasin sodan vuoksi. Katso videolta toimittajamme raportti Yhdysvalloista!

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on menettämässä puolueensa nuorten ja vasemman laidan tuen Israelin ja Hamasin sodan vuoksi. Asiantuntijat arvioivat, että demokraattien nukkuvat äänestäjät voivat ratkaista vaalit Donald Trumpin hyväksi.

Vapauttakaa Palestiina -huudot jatkuvat eri puolella Yhdysvaltoja. Mielenosoitukset voivat osoittautua ongelmaksi Joe Bidenille, sillä moni demokraatti sanoo jäävänsä kotiin presidentinvaaleissa.

– Haluan sanoa Joe Bidenille, että en välitä vaikka kuolisit! Olet tappanut näin paljon gazalaisia, sitä ei voi antaa anteeksi. Tässä sinulle Joe, sanoo Xclea-artistinimeä käyttävä newyorkilainen ja näyttää keskisormea kameralle. Xclea protestoi pienen porukan kanssa Manhattanin The New School -yliopiston edessä.

– Olin Bidenin kannattaja. Olen demokraatti, mutta nyt en aio äänestää Joe Bidenia enkä demokraatteja. Donald Trump ja Joe Biden ovat samanlaisia sontakasoja, sanoo Ahmed Sanar, joka protestoi opiskelijoiden kanssa Cooper Union -yliopiston edessä New Yorkissa.

Eurooppaan levinneet protestit vaativat tulitauon lisäksi kaikenlaisen amerikkalaisen yhteistyön lopettamista Israelin kanssa. Yhdysvaltain protesteissa Biden kantaa lempinimeä kansanmurha-Joe.

Edellisissä presidentinvaaleissa nuoret tukivat voimakkaasti Bidenia. Nuorten ja demokraattipuolueen suhdetta tutkinut Patrick McSweeney varoittaa Bidenia seurauksista, mikäli nuoret jäävät kotiin itse vaaleissa.

– Presidentinvaaleissa kamppaillaan valitsijamiehistä ja vain muutama tuhat ääntä ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa vaikuttaa vaalitulokseen. Jos nuoret jäävät kotiin, se voi ratkaista vaalit, Georgetownin yliopiston väitöskirjatutkija McSweeney arvioi.

Tärkeitä vaa’ankieliosavaltioita ovat Michigan, Pennsylvania, Georgia ja Arizona. Biden yrittääkin tasapainotella protestoijien ja antisemitismin kasvusta raportoivien juutalaisten välillä.

– Biden on alkanut näyttää merkkejä, että hän kuuntelee protestoijia. On puhetta aseiden rajoittamisesta Israelilta sen tulevissa taistelutoimissa ja se voi olla merkki, kuinka Biden pelkää menettävänsä protestoijien äänet. Mutta hänen on myös samalla tuomittava juutalaisvastaisuus, mitä protesteissa myös ilmenee, McSweeney sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat