Biden linjasi: USA ei aio enää katsoa sivusta Venäjän aggressiivisia toimia

0:56
Presidentti Joe Biden tiukkana Vladimir Putinille – Yhdysvallat ei katso enää sivusta Venäjän aggressiivisia toimia: "Ne päivät ovat ohi"

Yhdysvaltain presidentti korosti myöhään torstaina Suomen aikaa ulkopolitiikan linjapuheessaan diplomatian merkitystä ja Yhdysvaltain paluuta kansainvälisen politiikan merkittäväksi toimijaksi.

Samalla presidentti Joe Biden otti kantaa muun muassa Jemenin sotaan, Venäjän tilanteeseen ja Myanmarin sotilasvallankaappaukseen.

Biden sanoi, ettei Yhdysvallat aio enää vain ottaa vastaan Venäjän aggressiivisia toimia.

– Tein selväksi presidentti Vladimir Putinille hyvin erilaisella tavalla kuin edeltäjäni, että ne päivät, jolloin Yhdysvallat seuraa sivusta Venäjän aggressiivisia toimia kuten vaaleihimme sekaantumista, kyberhyökkäyksiä ja omien kansalaistensa myrkyttämistä, ovat ohi, Biden sanoi.

Samalla Biden lupasi lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabian johtaman liittouman hyökkäyksille Jemenin sisällissodassa ja lopettaa aseiden myymisen maahan.

– Tämän sodan on loputtava, Biden painotti.

Saudi-Arabia on vuosia yrittänyt kukistaa Jemenin huthikapinalliset, mikä on vaatinut tuhansittain siviiliuhreja ja luonut maahan yhden maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä

Biden vaati Myanmarin junttaa luopumaan vallasta

Bidenilla oli viesti myös Myanmarissa vallan kaapanneelle sotilasjuntalle.

– Tehtäköön selväksi: demokratiassa voimalla ei koskaan pitäisi pyrkiä mitätöimään kansan tahtoa rehellisissä vaaleissa. Myanmarin armeijan tulisi palauttaa kaappaamansa valta, vapauttaa hallinnon edustajat ja aktivistit, lopettaa viestiverkkojen rajoittaminen ja pidättäytyä väkivallasta.

Kotimaan politiikassa Biden lupasi kasvattaa edeltäjänsä Donald Trumpin historiallisen alas painamaa maahan päästettävien siirtolaisten määrää 125  000:een vuodessa. Trumpin aikana määrä oli 15  000.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja