MTV Uutiset seurasi sotaa 25.3.2023

Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle" 2:19
Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 25. maaliskuuta 2023.

  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Ukraina väittää Venäjän risteilyohjuslastin räjähtäneen Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.08: Putin sanoo sopineensa Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Putin sanoi sopineensa asiasta Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Putinin mukaan Yhdysvallat on sijoittanut vuosikymmeniä ydinaseitaan liittolaismaidensa maaperälle, joten asiassa ei ole mitään epätavallista.

18.51: Ukraina kertoo vakauttaneensa rintaman Bahmutin lähellä

Ukrainan armeijan mukaan se on onnistunut vakauttamaan rintaman Bahmutin kaupungin ympäristössä Itä-Ukrainassa. Kuohuviinistä ja suolakaivoksista ennen sotaa tunnetun kaupungin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, ja kumpikin puoli on kärsinyt raskaita tappioita.

–  Ukrainan puolustusvoimien valtavien ponnistelujen ansiosta olemme onnistuneet vakauttamaan tilanteen, vakuuttaa Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhnyi Facebookissa.

Myös Britannian puolustusministeriö kertoi tänään tiedustelukatsauksessa, että Venäjän hyökkäys Bahmutiin on pitkälti pysähtynyt.

Brittitiedustelun mukaan tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että venäläisjoukot ovat kärsineet raskaita tappioita. Myös Ukrainan puolella on kärsitty tappioita kaupungin puolustuksessa.

18.02: Ukraina ei hyväksy YK:n syytöksiä sotavankien teloituksista

Ukrainan ulkoministeriö kertoo olevansa kiitollinen Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation työstä, mutta ei pidä hyväksyttävänä sitä, että vastuu asetetaan hyökkäyksen uhrille. Ulkoministeriön lausunnosta kertoo muun muassa Kyiv Independent.

–  YK:n peruskirjan mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ministeriö sanoo.

Ukrainan ulkoministeriö sanoo myös, että se odottaa YK:n operaation välttävän toimenpiteitä, jotka voitaisiin tulkita uhrin ja hyökkääjän rinnastamiseksi.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kiistää rikkomukset Ukrainan puolella. Hän vaatii todisteita ja sanoo maan noudattavan Geneven sopimuksia.

YK kertoi eilen, että sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

16.25 Zelenskyi skeptinen Kiinan rauhansuunnitelmaa kohtaan – Kiina ei ole ollut yhteydessä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Kiina ei ole ottanut häneen yhteyttä ehdottaakseen rauhanvälittäjänä toimimista tai tapaamista, kertoo japanilaislehti Yomiuri Shimbun.

Lehden torstaina haastattelema Zelenskyi kertoi olevansa skeptinen Kiinan esittelemää rauhansuunnitelmaa kohtaan.

Zelenskyin mukaan diplomaattisia väyliä pitkin on lähetetty suora viesti Kiinalle, että hän haluaa tavata maan johtoa.


15.50: "Putinin kokki": Tuhansia Wagnerin riveissä taistelleita ex-rikollisia armahdettu

Yli 5 000 entistä rikollista on armahdettu heidän taistelua Ukrainassa palkkasoturiryhmä Wagnerin riveissä sopimuksensa loppuun.

Asiasta kertoo Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin Telegram-pavelussa, joka tunnetaan myös Putinin kokkina. Prigozhin on rekrytoinut Wagnerin riveihin vankiloista tuhansia rikollisia. Rikollisille on tarjottu mahdollisuutta vapauteen vastineeksi siitä, että he osallistuvat vaarallisiin hyökkäyksiin Ukrainassa.
 

13.38: Medvedev: Putinin pidätysyritys tulkittaisiin sodanjulistuksena

Venäjän presidentti Vladimir Putinin pidätysyritys tulkittaisiin sodanjulistukseksi Venäjää vastaan, Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoi torstaina Telegramissa julkaistussa videossa. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja saksalaiskanava Deutsche Welle.

– Kuvitellaan, – ilmiselvästi tällaista tilannetta ei ikinä syntyisi – että näin tapahtuisi: ydinasevallan johtaja menee alueelle, vaikkapa Saksaan, ja hänet pidätetään. Mitä se olisi? Se olisi sodanjulistus Venäjän federaatiota kohtaan, Medvedev sanoo videolla Reutersin mukaan.

– Siinä tapauksessa koko omaisuutemme – kaikki ohjuksemme ynnä muut – lentäisivät Saksan parlamenttiin, liittokanslerin toimistoon.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi viime viikolla pidätysmääräyksen ja etsintäkuulutuksen Putinista. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laittomat siirrot Venäjälle.

Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä sotarikoksiin Ukrainassa ja sanoo länsimaiden sivuuttavan sotarikokset, joita se väittää Ukrainan tehneen.

Medvedevin mukaan ICC on "laillisesti mitätön" eikä se ole koskaan tehnyt mitään merkittävää. Suurvallat Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat ja eivät tunnusta ICC:tä.

Medvedev on aiemmin uhannut Venäjän pommittavan ICC:n oikeustaloa Alankomaiden Haagissa pidätysmääräyksen vuoksi.

10.54: Brittitiedustelu: Venäjän hyökkäys Bahmutiin on pitkälti pysähtynyt

Venäjän hyökkäys Bahmutin kaupunkiin Ukrainassa on pitkälti pysähtynyt, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä julkaisemassaan tiedustelukatsauksessa.

Tiedustelun mukaan tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että venäläisjoukot ovat kärsineet raskaita tappioita. Myös Ukrainan puolella on kärsitty tappioita kaupungin puolustuksessa.

Venäjän tilannetta ovat todennäköisesti pahentaneet myös jännitteet sen puolustusministeriön ja palkkasotilasyhtiö Wagnerin välillä.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on todennäköisesti siirtänyt operatiivisen painopisteen kohti Avdiivkan kaupunkia, joka sijaitsee Bahmutin eteläpuolella.

09.19: Venäjän parlamentti ehdottaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen toiminnan kieltämistä maassa

Venäjän parlamentin puhemies ehdotti lauantaina, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kaikki toiminta kiellettäisiin Venäjällä.

Lisäksi kaikkia, jotka antavat "apua tai tukea" ICC:lle Venäjällä, rangaistaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

ICC antoi viikko sitten pidätysmääräyksen ja etsintäkuulutuksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laittomat siirrot Venäjälle.

08.23: YK: Venäjä ja Ukraina tappavat sotavankeja ilman oikeudenkäyntiä

Sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan, kertoi Yhdistyneet kansakunnat (YK) perjantaina. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

YK:n Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi, että järjestö on kirjannut teloituksia molemmilla puolilla.

–  Olemme syvästi huolissamme jopa 25 venäläisen sotavangin sekä taistelukyvyttömien ihmisten välittömistä teloituksista, jotka olemme dokumentoineet, Bogner sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Välitön teloitus tarkoittaa, että ihmistä syytetään rikoksesta ja hänet tapetaan välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Bognerin mukaan teloitukset suoritettiin usein heti kiinnioton jälkeen taistelukentällä.

Bognerin mukaan 15 ukrainalaisen sotavangin epäillään tulleen teloitetuksi venäläisjoukkojen toimesta. Hänen mukaansa palkkasotilasyhtiö Wagner on vastuussa 11 näistä teloituksista.

5.00: Yhdysvaltain presidentti Biden: Kiina ei ole "vielä" toimittanut aseita Venäjällä

Yhdysvaltain presidenti Joe Bidenin mukaan Kiina ei ole "vielä" toimittanut aseita Venäjälle. Hänen mukaansa on kuitenkin merkkejä siitä, että Kiina harkitsee Venäjän aseellista tukemista.

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Venäjällä tällä viikolla. 

Perjantai:

23.37: Senaattorit: Bidenin hallinnon tulisi jakaa tietoa Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa

Yhdysvalloissa demokraattien ja republikaanien senaattorit ovat kehottaneen presidentti Joe Bidenin hallintoa jakamaan tietoa Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa. ICC syyttää Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikoksista ja on antanut tästä pidätysmääräyksen. Kuuden senaattorin lähettämän kirjeen mukaan  hallinnolla olisi joustavuutta auttaa Kansainvälistä rikostuomioistuinta.

– Kuitenkin nyt kuukausia myöhemmin ICC:n laatiessa syytteitä venäläisiä viranomaisia vastaan, Putin mukaanlukien, Yhdysvallat ei ole jakanut avaintodisteita, jotka voisivat auttaa näiden syytteiden laatimisessa, kirjeessä todetaan. 

16.36: YK raportoi ukrainalaisten ja venäläisten sotavankien julmista teloituksista

YK kertoo dokumentoineensa Venäjän hyökkäyssodan aikana kymmeniä tapauksia, joissa on teloitettu sotavankeja.

Teloituksia ovat tehneet sekä ukrainalaiset, että venäläiset joukot. YK:n mukaan Venäjän hallussa olevilta alueilta on vaikeampi saada tietoa. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Tuoreen raportin mukaan Venäjän joukkojen on dokumentoitu teloittaneen ainakin 15 ukrainalaista sotavankia. Ukrainalaisia sotavankeja on käytetty myös ihmiskilpinä. Myös venäläisjoukkojen tekemistä kidutuksista on saatu tietoa.

Eräässä tapauksessa Wagnerin palkkasotilaat olivat ampuneet vangitsemaansa haavoittunutta ukrainalaista sotilasta kolme kertaa rintakehään ja kerran päähän Bahmutin eteläpuolella sijaitsevassa kylässä.

Raportin mukaan sotavankien teloitukset ovat olleet tahallisia sotarikoksia.

Toisaalta raportin mukaan Ukrainan joukot ovat teloittaneet ainakin 25 venäläistä sotava

Lue myös:

    Uusimmat