Bernie Sanders jyrää esivaaleissa, mutta voisiko radikaali sosialisti haastaa Donald Trumpin? "Moni varmasti kokee, ettei kerta kaikkiaan voi äänestää häntä"

Bernie Sanders matkalla jättiyllätykseen – Yhdysvaltoihin erikoistunut toimittaja avaa presidenttipelin uusimmat käänteet 15:57
MTV Uutiset Live pui Nevadan esivaalien tuloksia ja mahdollista presidenttikilpaa Sandersin ja Trumpin välillä. Vieraana toimittaja Maria Annala.

Bernie Sanders otti jälleen harppauksen kohti demokraattien presidenttiehdokkuutta viikonloppuna. Vermontin senaattori oli matkalla selkeään voittoon Nevadan osavaltion esivaaleissa, kun äänistä oli laskettu puolet.

Puolessa välissä ääntenlaskentaa Sandersin kannatus oli peräti 46 prosenttia. Toiseksi Nevadassa oli kirimässä entinen varapresidentti Joe Biden, jonka äänisaalis näytti reilua 19 prosenttia.

Entinen pormestari Pete Buttigieg (15 prosenttia) ja senaattori Elisabeth Warren (10 prosenttia) tulivat seuraavina.

Halutaan erilainen ehdokas

Sandersin, 78, ylivoima alkaa vaikuttaa siltä, että kansalaiset haluavat demokraattiehdokkaan, joka tuo mukanaan muutoksia. Näin sanoo Yhdysvaltoihin perehtynyt toimittaja ja tietokirjailija Maria Annala.

– He haluavat ehdokkaan, joka on aivan erilainen kuin perinteiset poliitikot. Trumphan oli tällainen ehdokas, ja Sanders on sitä eri tavalla, Annala kommentoi.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että istuvan presidentin haastaa juuri Sanders. Mutta onko hänellä mahdollisuuksia itseään viisi vuotta nuorempaa Donald Trumpia vastaan?

– Jos olisi pakko sanoa, niin veikkaan, että Trump voittaisi sen kisan. Mutta todella vaikea tietää, Annala sanoo.

Maltillisilta ei ehkä tukea

Annalan mukaan Sandersin ongelmaksi saattavat koitua maltillisemmat, liikkuvat demokraattiäänestäjät. Jos radikaali Sanders valitaan puolueen ehdokkaaksi, saattavat maltillista linjaa kannattavat jäädä vaalipäivänä kotiin.

– Moni varmasti kokee, ettei kerta kaikkiaan voi käydä äänestämässä sosialistia, Annala sanoo.

Annala kuitenkin muistuttaa, että Sanders-ilmiö on saanut liikkeelle sellaisiakin äänestäjiä, jotka eivät muuten käyttäisi ääntään. He ovat olleet etenkin nuoria tai työväenluokkaisia ihmisiä, joilla on mennyt usko poliittiseen järjestelmään.

– Mutta onko heitä riittävästi kompensoimaan sitä, jos iso määrä maltillisempia, perinteisempiä demokraattiäänestäjiä jää kotiin, niin sitä ei kyllä tiedä kukaan.

Venäjä-uutiset uhka Sandersille

Sanders ei pelkää käyttää määritelmää sosialisti. Senaattori kutsuukin itseään demokraattiseksi sosialistiksi.

– Sanalla sosialisti on Amerikassa monelle hyvin paha kaiku. He assosioivat sen kommunismiin, Neuvostoliittoon ja kylmän sodan aikaan. Kaikki maailman pahuus tiivistyy tähän ideologiseen kamppailuun, Annala sanoo.

Annalan mukaan vastustajat saattavat hyötyä Sandersin sosialisti-statuksesta, mikäli hänet valitaan demokraattien ehdokkaaksi. Washington Post uutisoi tällä viikolla, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan vaaleihin Sandersin hyväksi.

– Siinä on heille aika paljon mahdollisuuksia rakentaa sellaista narratiivia, että Sanders on ”neukkuehdokas”, jota Venäjä tukee, Annala sanoo.

Sanders itse kommentoi uutista, ettei häntä kiinnosta, kenen Venäjä haluaisi olevan presidentti. Hän pyysi samalla presidentti Vladimir Putinia olemaan vaikuttamatta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Annalan mukaan tulevissa esivaaleissa nähdään, vaikuttaako Venäjä-uutisointi Sandersin kannatukseen. Nevadassa se ei vielä ehtinyt merkittävästi näkyä, sillä suurin osa äänistä annettiin ennakkoon.

Onko Bidenin peli pelattu?

Esivaaleihin jopa kaikkein suurimpana ennakkosuosikkina lähtenyt entinen varapresidentti Joe Biden joutui pettymään kahdessa ensimmäisessä osavaltiossa. Nevadassa Biden ponnisti toiseksi, mutta sekään ei Annalan mukaan ehkä riitä.

Bidenin pitää onnistua erinomaisesti seuraavassa esivaalissa Etelä-Carolinassa, mikäli mielii jatkaa kisaa. Annalan mukaan Barack Obaman kausien varapresidentin pitää saada hänelle uskollisten afroamerikkalaisten äänestäjien siivittämänä Etelä-Carolinassa jopa murskavoitto pysyäkseen mukana kilvassa.

Viimeistään 3. maaliskuuta käytävänä niin kutsuttuna supertiistaina Bidenin pitää saada tuloksia. Muuten peli on pelattu.

Katso koko haastattelu artikkelin videolta.

Lue myös:

    Uusimmat