Kommentti: Ovatko liberaalit tulleet hulluiksi? Yhdysvaltojen demokraatit haluavat vain yhtä asiaa, joka on mahdotonta saada

Bloomberg osallistui ensimmäiseen tv-väittelyynsä – kilpailu demokraattien presidentti-ehdokkuudesta meni riitelyksi 2:43
Michael Bloomberg sai nenilleen ensimmäisessä esivaaliväittelyssään.

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen jäsenet haluavat syksyn vaaleihin ehdokkaan, joka voi varmasti lyödä presidentti Donald Trumpin. Harmi vain, että sitä ei voi tietää ennen marraskuun 4:ttä päivää, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Viis terveydenhuollosta. Viis verotuksesta tai maahanmuutosta. Demokraatit oikeastaan haluavat marraskuun vaaleilta vain yhtä asiaa: voittaa Donald Trumpin.

Tämä näkyy kaikissa mielipidemittauksissa. Esimerkiksi tuoreissa CNN:n ja Washington Postin tekemissä kyselyissä leijonanosa haluaa ehdokkaaksi mieluummin sellaisen, joka voittaa istuvan presidentin kuin joka on samaa mieltä politiikasta heidän kanssaan.


Kuka voi voittaa Trumpin?

Lyhyt vastaus: kukaan ei tiedä. 

Pitkän vastauksen voisi aloittaa vaikka kuvaamalla monimutkaista peliä, jota demokraattiäänestäjät pelaavat. He yrittävät pohtia nyt helmi–maaliskuussa, kuka ehdokkaista saa kansan enemmistön marraskuussa.

Onko Bernie Sanders liian radikaali? Pärjääkö Joe Biden Trumpia vastaan väittelyssä? Onko Elizabeth Warren liian nainen? Tarvitseeko Pete Buttigieg vielä lisää kokemusta? Onko Michael Bloomberg liian rikas? Onko Amy Klobuchar liian tuntematon (nainen)? 

Äänestäjillä on kanssaihmisistään raadollinen kuva. Esimerkiksi viime kesänä tehdyssä Ipsoksen kyselyssä demokraateista ja puolueettomista äänestäjistä noin kolme neljäsosaa sanoi olevansa sujut naispresidentin vallan alla. Samoista ihmisistä vain yksi kolmesta ajatteli naapuriensa tuntevan samoin.


Äänestäjillä, tutkijoilla ja toimittajilla on tapana päätellä historiasta se, kenellä on mahdollisuus tulla valituksi. Siitä piirtyy kuitenkin hyvin valkoinen ja maskuliininen kuva.

– Kyky tulla valituksi on epäselvä ja löysä käsitys. Emme tiedä kenellä on mahdollisuus tulla valituksi ennen kuin joku on valittu, sanoo Louisianan yliopiston poliittisen viestinnän professori Nichole BauerFivethirtyeightille.

Kaksi edellistä presidenttiä ovat olleet aikamoisia outolintuja. Ensimmäinen musta presidentti Barack Obama, joka vei ensin ehdokkuuden ennakkosuosikilta Hillary Clintonilta ja innosti ennennäkemättömän määrän ihmisiä vaaliuurnille voittaen republikaanien John McCainin.

Sekä tietysti Donald Trump. Kauhukakara, jota kukaan ei neljä vuotta sitten esivaaleissa ottanut tosissaan, ennen kuin oli liian myöhäistä. Hillary Clinton oli kokemukseltaan historian pätevin presidenttiehdokas, mutta niin vain Trump pyyhkäisi hänen ylitseen.

Liian nainen, radikaali tai kokematon ehdokas saattaa sittenkin olla ihan hyvä mahdollisuus. 

Ideologiallakin on väliä

Ehdokkaan henkilökohtaiset ominaisuudet eivät ole kaikki kaikessa, vaan politiikallakin on väliä. Harvardin yliopistossa tehdyn, kongressin edustajainhuonetta koskevan tutkimuksen mukaan maltillisilla ehdokkailla voi olla jopa seitsemän prosenttiyksikön etu ääripäihin verrattuna.

Joidenkin tutkijoiden mukaan tuo etu on kuitenkin hävenemässä, ja nykyisin on monia tapoja voittaa vaaleja.

– Meidän täytyy kääntää päälaelleen ajatus siitä, kuka voi voittaa vaalit ja ymmärtää, mitä se tarkoittaa vuonna 2020, sanoo She The People -kansalaisjärjestön johtaja Aimee AllisonNBC:lle.

Donald Trumpin persoonan alle unohtuu usein se, että kampanjassaan hän lupasi tavallisille amerikkalaisille aiempaa parempaa elämää. Parempaa terveydenhuoltoa, vähemmän veroja, Washingtonin eliittiä kuriin ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Ne ovat kaikki enemmän tai vähemmän tavallisia politiikan aiheita.

Siksi voisi toivoa, että demokraatit puhuisivat ehdokkaiden ominaisuuksien sijaan enemmän heidän edustamastaan linjasta. Siis terveydenhuollosta, veroista ja maahanmuutosta, eli jokaista amerikkalaista koskettavista aiheista.

Lue myös:

    Uusimmat