Mainos

Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä kellojensiirtelystä – käyttöön saattaa jäädä vain kesäaika

EU-ministerivaliokunta on linjannut tänään liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin esityksestä, että Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä kesäaikajärjestelystä.

Esityksessä ei oleta kantaa siihen, jäisikö käyttöön kesä- vai normaaliaika. Esityksen ydin on se, että kellojen siirtämisestä kahdesti vuodessa luovutaan. Luopuminen edellyttää komission aloitetta EU:n kesäaikadirektiivin kumoamiseksi tai muuttamiseksi.

Asian taustalla on kansalaisaloite, jossa vaadittiin kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamista. Asiasta on keskusteltu myös Euroopan parlamentissa.

– Haluan edistää asiaa, jota kansalaiset ja eduskunta ovat pitäneet tärkeänä. Ehdottoman tärkeää on, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin yhtenäisesti EU-alueella. Vain yhtenäisellä käytännöllä voidaan varmistaa, ettei sisämarkkinoiden ja etenkin liikenteen toiminta häiriinny", ministeri Anne Berner toteaa tiedotteessa.

Suomi selvittää ensi vaiheessa muiden jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kannat asiaan. Lisäksi Suomi kiirehtii komissiota antamaan selvityksen koskien kesäaikaa ja kellojen siirtämisen vaikutuksia. EU:n yhtenäinen eteneminen on tärkeää erityisesti liikenteen toimivuuden kannalta. 

EU-ministerivaliokunnan tekemä linjaus käsitellään seuraavaksi eduskunnan suuressa valiokunnassa. Jos valiokunta antaa kannalle siunauksensa, Suomi voi esittää kesäajasta luopumista Euroopan komissiolle.  

Kaikki 13 Suomen europarlamentaarikkoa vaativat yli ryhmärajojen kellojen siirron lopettamista koko EU-alueella.

0:43

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.