Berliinistä Saksan politiikan keskus

Saksan liittokanslerinvirasto siirtyi tänään Berliiniin, joka on tästä päivästä lukien myös käytännössä Saksan politiikan keskus. Tärkeimmät ministeriöt aloittavat toimintansa Berliinissä tällä viikolla, ja liittopäivät avataan ensimmäistä kertaa kaupungissa kahden viikon kuluttua.

Valtiovarainministeriö siirtyi Berliiniin jo runsas viikko sitten, ja tänään kaupungista tuli myös ulko- ja ympäristöministeriöiden asemapaikka. Vielä tässä vaiheessa liittokansleri Gerhard Schröderin virasto toimii linnanaukiolla rakennuksessa, jossa oli aikoinaan sosialistisen DDR:n diktaattorin virasto, mutta uusiin tiloihin valtiopäivätalon viereen siirrytään kunhan ne valmistuvat ensi vuoden puolella.

Saksan parlamentti

Berliinin kiistelty palauttaminen pääkaupungiksi on nyt saatu käytännössä päätökseen, sillä virkamiehetkin ovat pääosin siirtyneet uusiin toimitiloihin. Monet arvostelivat sitä, että tämä ei tapahtunut heti Saksojen jälleenyhdistämisen jälkeen, kun taas monet olivat sitä mieltä, että Bonn olisi voinut jatkaa pääkaupunkina. Varovaisen arvion mukaan muutto ja siihen liittyvät rakennus- ja kunnostushankkeet maksavat veronmaksajille yhteensä 60 miljardia Suomen markkaa.

Juhlien jälkeen Saksan punavihreä hallitus joutuu siirtymään Berliinin arkeen, joka on hallituksen kannalta harmaa, ellei suorastaan musta. Hallituksen kannatusluvut ovat laskeneet koko ajan viime syksyn vaalien jälkeen, ja seka demareiden että Vihreän puolueen johto tuntuvat marssivan pahasti eri tahtia kenttäväen kanssa.

Närää herättävät valtion budjettileikkaukset, eläkeuudistus ja ydinvoimapolitiikka, ja puolueiden nokkamiehet joutuvat tekemään paljon töitä erimielisyyksien hiomiseksi. Lähiviikkoina puolueiden kannatuksia mitataan useissa osavaltiovaaleissa, ja asetelmat ovat hallituspuolueiden kannalta kaikkea muuta kuin suotuisat.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat