Bellingcat: Salisburyn myrkyttäjän todellinen henkilöllisyys selvisi – "turisti" onkin Putinin palkitsema sotasankari

1:39

Tutkivan journalismin ryhmä Bellingcat kertoo sivuillaan, että he ovat selvittäneet Britannian Salisburyssa tapahtuneiden hermomyrkkyiskujen tekijän todellisen identiteetin.

Myrkkyiskusta epäilty mies, jonka poliisi oli nimennyt Ruslan Boširoviksi, on Bellingcat-ryhmän mukaan oikealta nimeltään Anatoliy Vladimirovitš Tšepiga.

Bellingcat-sivuston mukaan mies on Putinin palkitsema sotasankari ja Venäjän erikoisjoukkojen sotilas. Mies työskentelee Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle.

Väite lomailevista siviileistä kumottu

Ryhmä väittää, että tämä kumoaa Venäjän presidentti Putinin aikaisemmat väitteet siitä, että Skripalien myrkyttäjät olisivat olleet tavallisia siviilejä lomailemassa.

Bellingcatin mukaan Venäjällä jaettava "Venäjän federaation sankari" -kunniamerkki on Putinin henkilökohtaisesti myöntämä.

Kunniamerkkejä ei jaeta kuin pari vuodessa, joten Putinin on täytynyt myöntää palkinto Tšepigalle henkilökohtaisesti, sivusto toteaa.

Heidän jututtamansa anonyymin venäläisen sotilaslähteen mukaan tällaiseen operaatioon lähetettäisiin yleensä vain sotilasarvoltaan alempiarvoisia upseereita. Tämä todistaa hänen mukaansa sen, että "tehtävän määräys on tullut ylimmiltä tahoilta".

Sivuston mukaan usea Tšepigan tunteva lähde on varmistanut hänen henkilöllisyytensä oikeaksi.

Esiintyivät itse julkisuudessa

Myrkytyksistä epäillyt Aleksander Petrov ja Tšepiga kertoivat aikaisemmin Venäjän valtion Russia Today -uutiskanavalle, että he olivat Salisburyn pikkukaupungissa turisteina tutustumassa Stonehengen monumenttiin.

Britannian ulkomisteriö kommentoi tällöin, että maan viranomaiset olivat varmoja, että epäillyt työskentelivät Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja