Mainos

BBC: Isisillä saattaa olla hallussaan uudenlainen pommi: "Se on outo ja kammottava"

Äärijärjestö Isisin heinäkuun alussa tekemän terrori-iskun tuhoisuus saattaa kieliä siitä, että sillä on hallussaan uudenlainen pommi. Asiasta kertoo BBC

Isisin tähän asti tuhoisin autopommi-isku näki päivänvalon 3. heinäkuuta Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, kun 292 ihmistä sai surmansa. 

BBC kertoo epäilystä, jonka mukaan Isis ei käyttänyt iskussa tavanomaista pommia, vaan on keksinyt uudenlaisen tavan kylvää tuhoa. 

– Daesh käytti ensimmäistä kertaa uutta taktiikkaa, jonka avulla se onnistui liikkumaan tarkistuspisteiden läpi huomaamatta. Emme ole nähneet tällaista aikaisemmin, se on erittäin huolestuttavaa, länsimaalainen turvallisuusvastaava Bagdadissa kertoo BBC:lle. 

Hyökkäyksen tarkkoja yksityiskohtia tutkitaan yhä. 

Uusi tapa piilottaa pommi

Isis on usein käyttänyt itsemurhaiskuissa autoon piilotettua pommia. ”Uuden” pommin sanotaan eroavan vanhoista muun sillä tavalla, miten se on sijoitettu liikennevälineeseen ja kemialliselta koostumukseltaan. 

– Se on todella vaikeaa valmistaa, tutkinnassa mukana oleva räjähdeasiantuntija sanoo ja lisää, että pommi on mahdollisesti valmistettu irakilaiskaupunki Fallujassa, joka on Isisin hallitsema.

Pommin valmistajien uskotaan saaneen eri kemikaalien sekoittamisen kaavan internetistä ja muokanneen sitä niin, että kiinnijäämisen riski tarkastuspisteillä on pienempi.

Suurin osa kuoli tulipaloissa

Myös pommin räjähdysvoiman sanotaan olevan suurempi ja sen uskotaan sytyttävän helpommin tulipaloja. Suurin osa Bagdadissa kuolleista sai surmansa rakennusten sytyttyä tuleen suositun ostosalueen lähistöllä suoritetussa iskussa. 

Syynä pidetään muun muassa sitä, että kaikissa rakennuksissa ei ole tarpeeksi hätäuloskäyntejä. 

– Se on ainutlaatuinen, outo ja kammottava, Irakin armeijan prikaattikenraali Kadhim Bashir Saleh kommentoi pommia BBC:lle.

– Olemme tottuneet isoihin tulipaloihin, mutta tämän pommin kemikaaleja käytettiin ensimmäisen kerran Irakissa. 

Irakilainen turvallisuusexpertti Hisham al-Hashimi puolestaan sanoo, että samanlaista pommia on käytetty ehkä vain kerran aiemmin: terrorijärjestö al-Qaedan vuonna 2004 tekemässä iskussa. 

Tarkat yksityiskohdat pommista ovat kuitenkin hämärän peitossa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.