Sri Lankalla käytetyt "saatanan äiti" -räjähteet ovat Isisin suosimia

1:15
Yksi terrori-iskun epäillyistä tallentui hetki ennen iskua kameralle.

Sri Lankan pommi-iskuissa käytetyt räjähteet ovat Isisin suosimia niin sanottuja "saatanan äiti" -räjähteitä, kertovat tutkijat kuukausi iskujen jälkeen.

Itsemurhaiskuissa käytetyt räjähdereput olivat paikallisten jihadistien rakentamia. Heidän uskotaan saaneen ulkomaista apua niiden kokoamiseen.

–  Heidän olisi ollut pakko tavata kasvotusten tämän teknologian jakamiseksi. Tällaista ei opi katsomalla YouTube-videoita, kertoi viranomainen uutistoimisto AFP:lle. Uutistoimiston lähde halusi pysyä nimettömänä.

Isis on ilmoittanut tekijöiden toimineen osana heidän järjestöään. Tutkijat pyrkivät selvittämään äärijärjestön osallisuuden laajuutta 21. huhtikuuta tehtyihin iskuihin. Pääsiäissunnuntaina useisiin kirkkoihin ja hotelleihin Sri Lankassa tehdyissä itsemurhaiskuissa kuoli 258 ihmistä ja haavoittui 500.

Sri Lankan viranomaisten mukaan iskujen varsinainen toteuttaja on srilankalainen NTJ-äärijärjestö, joka on vannonut uskollisuutta Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.

Räjähdettä takavarikoitu aiemminkin

Alun alkaen tutkijat luulivat, että Sri Lankan iskuissa käytettiin c4-räjähteitä, joita myös Tamilin tiikeri -kapinallisryhmä suosi. Sittemmin on varmistunut, että iskuissa käytetty räjähde on triasetonitriperoksidia (TATP), jota Isisin militantit kutsuvat myös nimellä "saatanan äiti". C4:ään verrattuna TATP polttaa enemmän.

–  Ryhmällä oli helposti saatavilla kemikaaleja ja lannoitetta, niin että he saivat raakamateriaaleja TATP:n valmistamiseen, tutkinnassa mukana ollut viranomaislähde kertoo AFP:lle.

Samanlaisia räjähteitä on käytetty ainakin Pariisin vuoden 2015 iskuissa, Manchester Arenan itsemurhaiskussa Britanniassa vuonna 2017 ja vuodentakaisissa indonesialaisiin kirkkoihin kohdistuneissa iskuissa.

Poliisi myös vahvisti, että tammikuussa saarivaltion luoteisosista löytyneet 100 kilogrammaa räjähdettä olivat TATP:tä.

–  Vaikuttaa siltä, että he käyttivät TATP:n, geligniitin ja joidenkin kemikaalien cocktailia. Heiltä puuttui 100 kiloa raakaa TATP:tä, joka takavarikoitiin tammikuussa, tutkija kertoo.

Viranomaiset pyrkivät selvittämään milloin ja missä mahdolliset pomminrakennusoppitunnit olisi järjestetty. Tätä selvittääkseen poliisi käy läpi itsemurhaiskun tekijöiden ja ulkomaisten epäiltyjen matkustustietoja.

Kahdeksan maata apuna tutkimuksissa

Armeijan päällikkö Mahesh Senanayake kertoi viime viikolla, että ainakin kaksi epäiltyä on pidätetty Qatarissa ja Saudi Arabiassa. Tämän kerrotaan alleviivaavan iskujen kansainvälisiä kytköksiä.

Huhtikuun 26. päivänä kuusi militanttia, kolmen itsemurhaiskujen tekijän lesket ja kuusi heidän lapsistaan tapettiin NTJ:n turvatalossa Kalmunain rannikkokaupungissa.

Poliisi löysi paikalta suuria määriä kemikaaleja ja lannoitetta, joista he uskovat olleen tarkoitus tehdä räjähteitä.

Sri Lankan hallinto on myöntänyt, että Intian varoitukset huhtikuun iskuista jätettiin huomiotta.

Kahdeksan valtiota tutkimassa iskuja

Nykyinen poliisipäällikkö Chandana Wickramaratne nimitettiin poliisipäälliköksi kuun vaihteessa sen jälkeen, kun maan presidentti Maithripala Sirisena hyllytti hänen edeltäjänsä, joka presidentin mukaan ei ryhtynyt toimiin saatuaan varoituksia terroristihyökkäyksistä.

Sirisena on kertonut kahdeksan eri valtion auttavan iskujen tutkinnan kanssa. Yhdysvaltalaisen FBI:n ryhmä on Sri Lankalla, tämän lisäksi Britannia, Australia ja Intia ovat tarjonneet rikostutkinnallista ja teknistä tukea.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja