Mainos

BBC: Eläinten tuberkuloosi on luultua suurempi uhka ihmisten terveydelle

Eläinten tuberkuloosi on suurempi uhka ihmisten terveydelle kuin aiemmin on luultu, arvioivat alan johtavat tutkijat ja eläinlääkärit. Asiasta kertoo BBC.

Asiantuntijoiden mukaan eläintuberkuloosi saattaa aiheuttaa ihmisille vakavampia oireita kuin tavallinen tuberkuloosi. Eläintuberkuloosi voi tarttua esimerkiksi pastoroimattomasta maidosta.

Tuberkuloosiyhdistyksen asiantuntija Francisco Olea-Popelko sanoo, että eläintuberkuloosin hoitoa on lyöty laimin jo vuosikymmeniä.

- Ihmistuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama, yleensä keuhkoissa esiintyvä pitkäaikainen sairaus.

- Eläintuberkuloosia aiheuttavista bakteereista merkittävin on Mycobacterium bovis. M. bovis on vastustuskykyinen lääkkeelle, jota käytetään eniten ihmistuberkuloosin hoitamisessa.

- BBC:n haastatteleman lääkärin mukaan eläintuberkuloosi on yleensä muualla kuin keuhkoissa ja siksi se on vaikeampi diagnosoida sekä hoitaa.

lähde: Wikipedia, BBC.

– Sairaus on kuitenkin ehkäistävissä ja sen pystyy parantamaan, mutta silti sadat tuhannet ihmiset kärsivät siitä. Kymmenet tuhannet kuolevat joka vuosi tautiin, Francisco Olea-Popelko sanoo.

Hän on osa tutkijaryhmää, joka pyrkii vähentämään eläintuberkuloosia. Ryhmässä on mukana myös WHO sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö.

Muun muassa maailman terveysjärjestö WHO on sitä mieltä, että eläintuberkuloosin uhkiin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota viime vuosikymmeniä. Maailma pyritään saamaan tuberkuloosista vapaaksi vuoteen 20135 mennessä.

Arvioiden mukaan tapauksia on noin 120 000 vuodessa. Määrä on kuitenkin vain murto-osa ihmistuberkuloositapausten määrästä, joka on noin yhdeksän miljoona vuosittain, sanoo tuberkuloosilääkäri Paula Fujiwara BBC:lle. 

– Eläintuberkuloosia sairastavat tarvitsevat erityishoitoa, mutta useimmissa tapauksissa heitä ole kunnolla diagnosoitu.

Eläintuberkuloosin esiintymisestä on esitetty toisistaan paljonkin poikkeavia arvioita. Meksikolaistutkimuksen mukaan 28 prosenttia kaikista tuberkuloositapauksista juontaa eläintuberkuloosiin, intialaistutkimuksen mukaan luku on yhdeksän prosenttia ja yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 45 prosenttia. 

Eläinten kanssa läheisesti tekemisissä olevan henkilöt kuten maanviljelijät, eläinlääkärit ja teurastajat ovat erityisen suuressa tartuntavaarassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.