BB-äänenä tunnettu Jari Karjalainen paljastaa haastavimman äänityönsä: "Sitä piti hetken aikaa hakea"

Muistatko ääninäyttelijä Jari Karjalaisen näiden äänien takaa? 1:05
Kuuntele, miltä Jari Karjalaisen kaksi Suomen kansalle tuttua ääntä kuulostavat!

Ääninäyttelijä Jari Karjalaisen haastavin ja mieleenpainuvin työ on tehty Disneylle.

Ääninäyttelijä Jari Karjalaisen, 54, ehkä tunnistettavin työ on alkuperäinen Big Brother -ääni. Big Brother -ohjelman vaihtaessa kanavaa myös BB-ääni vaihtui Karjalaisesta toiseksi 6–7 vuotta sitten. Hän on spiikannut niin linja-autoissa kuin lentokoneissa ja toiminut MTV:n kanavaäänenä.

Musiikillisesti häntä on voinut kuulla Hausmylly-yhtyeen laulajana vuosina 1989–2018.

Normaalista puheäänestä Karjalaista ei kuitenkaan tunnisteta. Äänitystilanteessa äänenpaine on huomattavasti pienempi kuin normaalissa kommunikoinnissa, toki riippuen siitä, mitä tekee.

– Lisäksi yleensä keskustelu tapahtuu ympäristössä, jossa on hälinää. Ääni on automaattisesti korkeampi ja volyymi reippaampi. Keskustelutilanteessa käytetään myös erilaista kieltä. Se, mitä äänitetään, on siloteltua, siivottua ja kirjakielihenkistä tekstiä, Karjalainen kertoo MTV Uutisille.

Karjalaisen mieleenpainuvin ja haastavin työ on ollut Disneylle yli 20 vuotta sitten. Disneyn elokuvassa oli hahmo, jolla oli tuplarooli, eli siihen vaadittiin kaksi suomalaista ääntä.

– Toinen oli Salkkareiden  Jarmo Koski Nalle Puhin suomalaisena puheäänenä. Puhilla oli paljon myös lauluja, eikä Koski kokenut laulamista omakseen, niin minut rekrytoitiin Nalle Puhin lauluääneksi. Mielenkiintoisen toimeksiannosta teki se, että minun piti kuunnella ensin alkuperäistä, amerikkalaista Nalle Puhin puhe- ja lauluääntä sekä Jarmo Kosken vetämää puheääntä ja keksiä niistä hybridiääni, joka kuulostaa uskottavalta. Sitä piti hetken aikaa hakea, Karjalainen nauraa.

Karjalaisen suurin yleisö on ollut noin 200 miljoonaa ihmistä, kun hän avasi Suomen Euroviisut vuonna 2007 ja kuulutti voice-overina englanniksi juontajat lavalle. Suomi voitti viisut vuonna 2006 Lordin voimin, joten seuraavan vuoden tapahtuma järjestettiin Helsingin Hartwall Areanalla.

Kuuntele videolta, miltä Jari Karjalaisen kaksi Suomen kansalle tuttua ääntä kuulostavat!

Katso myös: Tältä kuulostaa Käärijän Cha cha cha -kappale Big Brother -äänellä:

Tältä kuulostaa Käärijän Cha cha cha -kappale Big Brother -äänellä 4:58
Näin Jari Karjalainen päätyi hiukan vahingossa ääninäyttelijäksi.

Lue myös:

    Uusimmat